Opiskelijana ja jääkiekkoilijana Kolmen kampuksen urheiluopiston Urheilija-LPT-tutkinnossa I Minttu Tuominen

Olen Minttu Tuominen, 32-vuotias jääkiekkoilija, joka näin uran kääntyessä iltahämärän puolelle on saanut mahdollisuuden elättää itsensä urheilulla. Vuosien varrella on kuitenkin käynyt selväksi, että tarvitsen urheilun oheen jotain muutakin tasapainottamaan arkeani, oli se sitten opintoja tai kevyttä osa-aikaista työtä.
Kuva: Manny Fernandez

Niinpä keväällä 2021 nähtyäni ilmoituksen pilottihankkeesta, jossa räätälöidään liikunnanohjauksen perustutkinto huippu-urheilijoille Urhea-hallin upeissa tiloissa 2-3 päivänä viikossa, otin läppärin syliin ja hain koulutukseen. Tämä olisi täydellinen lisä päiviini kausille 2021-23, johon sisältyisi pelaamista kotimaisessa Naisten Liigassa Kiekko-Espoon riveissä sekä pyrkimistä Pekingin olympialaisiin alkuvuodesta 2022. 

Urani jatkumisesta kaudella 2022-23 ei kuitenkaan ollut silloin vielä takuita, sillä ajatus uran lopettamisesta olympialaisiin oli käynyt mielessäni. Mikäli näin tapahtuisi, olisin saanut hyvän alun opinnoilleni ja löytänyt jo uran jälkeiseenkin elämään sekä tekemistä että tarkoituksen, ajattelin. Opinnot toisivat myös mukavasti uusia samanhenkisiä ystäviä ja sosiaalisia kohtaamisia arkipäiviin, jotka kävivät hyvinkin yksinäisiksi, sillä suurin osa ystävistäni eivät olleet täysipäiväisiä urheilijoita. 

Ulkomailta käsin opintojen tekeminen onnistui pääsääntöisesti hyvin.

Omaan matkaani pilottihankkeessa mahtui kuitenkin yllätyksiä pidempien ulkomaanmatkojen muodossa: Pekingin Olympialaisten lisäksi muutaman kuukauden mittainen Venäjän reissu kiinalaisen ammattilaisjoukkueen riveissä ja kauden 2022-23 pelit Manhattanin kupeessa New Jerseyssä ammattilaissarja PHF:ssä. Voisi kuvitella, ettei opintojen edistäminen tälläisissä olosuhteissa olisi täysin mahdollista. 

Minttu Tuominen ja Anna Kilponen katsovat karttaa keltaisen bussin edessä talvivaatteet päällä. Bussissa on islanninkielistä tekstiä.
Minttu Tuominen ja Anna Kilponen katsovat karttaa Reykjavikissa, jonne he jäivät jatkolennon peruutumisen vuoksi kotimatkallaan jumiin joulukuussa 2022.
Kuva – Minttu Tuomisen kotialbumi

Tässä kohtaa näppinsä ja osaamisensa laittoi peliin opettajamme Juki Hokka, joka piti minut sekä hereillä opinnoistani että ajan tasalla tapahtumista. Juki osasi lukea tilannetta ja tiedosti milloin jääkiekkokauden aikana on suurin kiire ja urheilu laitetaan muiden asioiden edelle, ja milloin opintoja voi edistää tiukemmalla tahdilla. Näin oli tietenkin myös muidenkin lajien kohdalla, joita oli muuten yhteensä huimat 12 (cheerleading, jalkapallo, judo, jääkiekko, kestävyysjuoksu, muodostelmaluistelu, nykyaikainen 5-ottelu, nyrkkeily, pikajuoksu, taekwondo, telinevoimistelu ja uinti)! Kärsivällisyys on varmasti ollut Jukin suuri vahvuus jo ennen tätä rupeamaa, ja uskon että se on kehittynyt entisestään treeneihin lähtöjen, ulkomaanreissujen, kahvitaukojen sekä ruokalan pitkän jonon myötä. Kiitos siis Jukille! 

Ulkomailta käsin opintojen tekeminen onnistui pääsääntöisesti hyvin. Classroomissa pystyi seurata luentojen aiheita, katsoa powerpoint-esitykset ja videot aiheista sekä tehdä viikkotehtävät etänäkin. Esimerkiksi keväällä 2023 asuessani USA:ssa työstin Liikuntaneuvojana toimimisen (25 osaamispistettä) kokonaisuuden aiheita USA:ssa, ja Suomeen palattuani tein oikeastaan vain enää näytön ja näyttökeskustelun.

Minttu Tuominen jääkiekkovarusteissa jäällä kiekon kanssa

Toinen keväällä 2023 suorittamani isompi kokonaisuus oli Valmentajana toimiminen seurassa, joka oli opinto-ohjelmassa alkuperäisesti syksyllä 2022. Siirsimme sen kuitenkin myöhemmäksi, koska tiesin, että keväällä Suomeen tultuani pääsen toteuttamaan käytännön harjoittelun. Tutustuin materiaaleihin kauden aikana ja pystyinkin tekemään suuren osan kirjallisista töistä jo silloin, mikä kevensi tietenkin työmäärää keväältä. Konkreettisesti en tehnyt koulutehtäviä päivittäin, vaan varasin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa niihin hieman enemmän aikaa. 

Kuten onkin jo tullut esille, tämä kokonaisuus mahdollistaa huippu-urheilun ja opinnot rinnakkain ja sijaintikin on mitä mainioin. Et varmasti jää ilman tukea, apua, ymmärrystä ja urheilun vaatimaa joustamista aikatauluissa. 

Jos lukio-opintojen jälkeen mietinnässä on jatko-opinnot liikunta-alalla, niin tässä on oiva vaihtoehto. Kuten onkin jo tullut esille, tämä kokonaisuus mahdollistaa huippu-urheilun ja opinnot rinnakkain ja sijaintikin on mitä mainioin. Et varmasti jää ilman tukea, apua, ymmärrystä ja urheilun vaatimaa joustamista aikatauluissa. 

Kiitos huippuryhmällemme ”Jukin ykköset”, joka teki tästä matkasta muistelemisen arvoisen: Aino, Annika, Elias, Elin, Emil, Emilia, Ilona, Jessika, Julius, Laura, Noah, Ruqia, Samuli, Sani, Sanna, Susanna, Turpal ja Valtteri (toivottavasti en unohtanut ketään..). Usean kanssa törmäiltiin tunneilla enemmän ja toisten vähemmän, mutta jokainen omalla panoksellaan teki meistä meidät. Inspiroivia tyyppejä jok’ikinen. Uskon ja toivon, että näiden kahden vuoden aikana syntyneet ystävyyssuhteet kestävät läpi elämän, ja hymyillään kun tavataan! 

Suuri kiitos myös ainakin omalla kohdallani tärkeäksi inspiraation lähteeksi (varmaan tietämättään) nousseelle kaksoisura-asiantuntijalle Tuuli Merikoskelle, tutkinnon räätälöinnin mahdollistaneille tahoille, sekä Urhean ja Urhea-hallin yhteisölle. 

Over and out, 
Minttu 

Kirjoittaja on Suomen jääkiekkomaajoukkueen pitkäaikainen jäsen, moninkertainen arvokisamitalisti ja olympiakävijä, joka valmistui liikuntaneuvojaksi kesäkuussa 2023. Hän on myös Urhea-säätiön hallintoneuvoston urheilijajäsen.

Lue lisää Kolmen kampuksen urheiluopiston koulutusohjelmasta urheilijoille.