Prep school -kausi Floridassa Level Up Prepissä I Santeri Roiko

Yhdysvaltoihin lähtö lähivuosina oli jo tavoitteena keväällä 2020, kun muutin yksin asumaan Espooseen juuri 17-vuotta täyttäneenä. Ajatus jenkkeihin lähdöstä oli mielessä enemmän tai vähemmän ne kaksi kautta, jotka pelasin OBA:ssa. Omnian yhtenä tavoitteena on edistää pelaajapolkuja Yhdysvalloissa, joka valmisti myös itseäni paremmin Amerikkaan lähdössä.
Kuvat: Santeri Roiko

Jenkeissä treenaaminen ja joukkue kokonaisuudessaan olivat hyvin lähellä omia odotuksia. Treenit olivat rankkoja ja kilpailuhenkisiä. Pelit olivat fyysisempiä ja nopeatempoisempia kuin Suomessa. Pelaajat eivät välttämättä olleet pelillisesti taitavampia, mutta selvästi atleettisempia ja vahvempia, kuin mihin kotimaassa on totuttu.

Tässä ollaan käymässä yliopistolla ja treenattiin heidän kanssaan. Kuvassa on vasemmalta Josh,valmentajat, Santeri ,Albatrit
Käynti yliopistolla ja treenit heidän kanssaan. Kuvassa on vasemmalta Josh, valmentajat, Santeri, Albatrit.

Opintoni Amerikassa olivat Prep schoolin tehtäviä, joiden avulla valmistauduttiin yliopistoon. Opiskelu meidän tapauksessa hoidettiin kokonaan etänä, mikä ei omasta mielestäni ollut paras vaihtoehto. Itselle opiskelu paikan päällä olisi ollut paljon parempi vaihtoehto. Ennen lähtöäni olin valmistunut merkonomiksi Omniassa ja kirjotin ylioppilaskokeissa englannin ja matematiikan. Ensimmäisen lukiovuoden olin liikuntaluokalla Tampereella Sammon keskuslukiossa, josta sain Omniaan vaihtaessani hyväksiluettua kursseja aika paljon. Omniassa tein kaksoistutkintoa.

Kulttuuri Amerikassa on monella tavalla erilaista kuin Suomessa. Kulttuurierot näkyvät pelikentällä ja arkielämässä. Amerikassa urheilun arvostus näkyy myös vahvemmin. Urheilussa liikkuu paljon rahaa jo ennen ammattilaisuutta. Tämä näkyy esimerkiksi yliopistopelaajien sponsoreiden määrässä ja harjoittelupuitteissa, joita hieman pääsin jo näkemään. Minulta ja joukkuelaisiltani usein kysyttiin mitä lajia pelaamme ja missä koulussa.

Joukkuelaisten kanssa tulin hyvin toimeen suurimmaksi osaksi. Kahden muun suomalaisten lisäksi lähimmäksi ystäväkseni muodostui kämppikseni AJ Kentuckysta.

Nuoria miehiä kävelemässä pimeässä illassa kadulla, jossa on palmuja
Tässä ollaan kävelemässä joukkuelaisten kanssa Fort Lauderdale beachilla.

Omalla kohdallani ensi kauden suunnitelmat ovat vielä auki. Pelaajia USA:ssa on todella paljon ja monet kilpailevat yliopistopaikoista. Olen päässyt näkemään, kuinka vaikea prosessi on saada yliopistosta stipendi. Prosessiin kuuluu paljon muutakin kuin se mitä tapahtuu kentällä. On monta asiaa, jotka vaikuttavat siihen pääsetkö johonkin kouluun pelaamaan. Esimerkiksi valmentajat etsivät erilaisia pelaajia eri pelipaikoille, jotkut pitävät eurooppalaisista pelaajista jotkut taas eivät.

Olen ylpeä ja kiitollinen itselleni siitä, että uskalsin tarttua mahdollisuuteen viime syksynä.

Kokonaisuutena kauteni jenkeissä oli hieno ja ainutlaatuinen kokemus. Opin paljon uutta kentällä ja sen ulkopuolella. Ylä- ja alamäistä huolimatta tein oikean päätöksen lähtiessäni. Olen ylpeä ja kiitollinen itselleni siitä, että uskalsin tarttua mahdollisuuteen viime syksynä. Perheen ja ystävien tuki on todella tärkeää, myös Omnian staffi on ollut vahvasti mukana koko prosessin ajan. Lähteminen toiselle puolelle maailmaa uuteen maahan ja kulttuuriin ei ole helppoa. Jos on kuitenkin sellaiseen mahdollisuus ja se tuntuu oikealta, siihen kannattaa tarttua.

Kirjoittaja Santeri Roiko, 19 v, on koripalloilija, joka pelasi Omnia Basketball Academyssa viimeiset kaksi kautta ennen USA:an lähtöä.