Instagram-päivitykset avasivat telinevoimistelija Akseli Karsikkaalle tien Yhdysvaltoihin

21-vuotias maajoukkuevoimistelija Akseli Karsikas on nuoresta saakka päivittänyt Instagramiin videoita voimistelustaan. Eikä turhaan, sillä niiden ansiosta häntä odottaa nyt uusi elämänvaihe Yhdysvalloissa, jossa arki tulee koostumaan yliopisto-opinnoista ja voimistelusta.
Kuva: Pinja Tavasti / Voimisteluliitto

Kaikki lähti liikkeelle voimisteluleiriltä Portugalista, missä tuolloin vain kahdeksasluokkalaisen Akselin kanssa samaan aikaan paikalla oli silloinen Suomen maajoukkuevoimistelija Franz Card, joka on opiskellut Pennsylvanian osavaltionyliopistossa osana voimistelujoukkuetta. Akselin somevideoita nähneen Franzin kautta kyseisen yliopiston voimisteluvalmentaja oli kysellyt Akselin kiinnostusta lähteä samaiselle polulle.

Näin alkoi vuosittainen yhteydenpito Akselin sekä jenkkivalmentajan välillä. Asiasta keskusteltiin ja Akselin kehittymistä voimistelijana seurattiin ahkerasti somen kautta.

Syksyllä 2022 Akseli vieraili Pennsylvaniassa. Tuolloin hän teki lopullisen päätöksen, kirjoitti nimet papereihin ja lähtö Yhdysvaltoihin vahvistui.

”Eihän minusta kukaan olisi tiennyt mitään, jos en olisi laittanut sinne videoita.”

Suomesta vain muutamat miesvoimistelijat ovat lähteneet Yhdysvaltoihin yhdistämään opiskelut harrastukseen. Vuonna 2002 syntynyt Akseli on aina ollut kiinnostunut voimistelusta, ja uskaltaakin valmentajansa Janne Haapajoen mukaan tehdä rohkeita valintoja voimistelu-uraansa liittyen.

”Akseli on aina seurannut todella aktiivisesti, että mitä muualla maailmalla tehdään. Akselin yksi vahvuuksista urheilijana on rohkeus tehdä asioita eri tavalla kuin muut ja taito etsiä ratkaisuja ja malleja itsenäisesti. Akselilla on ollut aina hyvin vahva omistajuus omasta urheilu-urasta.”

Akselille Instagramiin päivittäminen on ollut mieluisaa puuhaa lapsesta saakka ja hänen Instagram-tililtään löytyykin suuri määrä videoita voimistelusalilta. Videot olivat alkusysäys hänen lähdölleen Yhdysvaltoihin.

”Eihän siellä kukaan olisi minusta tiennyt mitään, jos en olisi laittanut sinne videoita. Kyllä tulostenkin perusteella voi tulla valituksi, mutta somen kautta löydetään helpommin”, toteaa juuri Yhdysvaltoihin muuttanut Akseli.

Kirjoitus on julkaistu Voimisteluliiton nettisivulla 13.7.2023.