Lukiosta yo-pohjaisen ammatillisen tutkinnon kautta yliopistoon I Hanna Kareinen

Kirjoittaja: Hanna Kareinen
Kuva: Janne Ahonen

Valmistuin syksyllä 2019 Brändö gymnasiumin urheilulukiosta Helsingin Kulosaaressa. Kuten moni samassa tilanteessa, en ollut täysin varma mitä tekisin tulevaisuudessa tai miten jatkaisin opintojani.

Toki minulla oli paljon ideoita siitä, mistä olin kiinnostunut ja mitä voisin mahdollisesti tehdä jatko-opiskeluideni suhteen, mutta mikään ei oikein tuntunut oikealta valinnalta. Sen tiesin kuitenkin varmasti, että halusin jatkaa omaa lajiani, eli uintia, mahdollisimman pitkään ja samalla luoda pohjan korkeamman asteen opinnoille yliopistossa. 

Muistan vielä elävästi, kuinka lukiosta valmistumistani edeltävänä päivänä istuin hiukan epätoivoisena oponi kanssa juttelemassa tulevaisuuden vaihtoehdoista ja miten voisin yhdistää jatko-opiskelun ja urheilun järkevästi.

Kävimme läpi yliopisto- ja AMK tutkintoja, niin Suomessa kuin ulkomailla, sekä avointa yliopistoa ja erilaisia työllistymismahdollisuuksia. Keskustelumme loppuminuuteilla oponi sattui mainitsemaan, että oli ollut kuuntelemassa seminaaria ylioppilaspohjaisesta ammattitutkinnosta ja mainitsi erityisesti Urheaan kuuluvan Perho Liiketalousopiston yo-pohjaisen merkonomitutkinnon. 

Haku yo-pohjaiseen tutkintoon

Päätin hakea Perhoon Urhea-linjalle joulukuussa 2019 jatkuvalla haulla. Tämä hakuvaihtoehto on suunnattu erityisesti ylioppilaille tai muita opintoja omaaville, sekä henkilöille, joilla on jo työelämätaustaa. Minulla kävi onni, sillä minut hyväksyttiin kouluun ja pystyin aloittamaan opintoni heti vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa. Suoritin opintoni monimuotona, eli pääasiassa omatoimisesti verkkototeutuksena omaan tahtiin, mikä mahdollisti, että pystyin treenaamaan myös täyspäiväisesti opiskelun ohella.

Hanna Kareinen seisoo uimapuvussa, päässään uimalakki ja -lasit.
Uimari Hanna Kareinen suoritti yo-merkonomitutkinnon Perho Liiketalousopistossa kahden vuoden aikana.
Kuva: Suomen Uimaliitto

Monimuotototeutus vaati kuitenkin runsaasti oma-aloitteisuutta ja kykyä aikatauluttaa arkea, mutta koin sen sopivan hyvin omaan opiskelutyyliini. Tämän lisäksi opiskelu toi toivomaani tasapainoa urheilun täyttämään arkeeni. Sain lukiosta hyväksiluetuksi useita kaikille yhteisiin tutkinnonosiin lukeutuvia aineita, joten loppujen lopulta suoritusaika tutkinnolleni oli noin kaksi vuotta. Silloin pystyin keskittymään heti ammatillisiin aineisiin. 

Tutkinnon koostumus 

Liiketoiminnan tutkinto on antanut minulle vankan ymmärryksen liiketoiminnan perusteista ja pystyin muokkaamaan tutkintoani itseni näköiseksi lukemalla yo-pohjaisesti aineita, jotka kiinnostivat minua, kuten myyntiä, markkinointiviestintää, sponsoriyhteistyötä sekä palvelumuotoilua ja tapahtumatuotantoa.

Kaikkea oppimaani olen pystynyt hyödyntämään urheilu-urassani ja ymmärrän nyt myös kokonaisvaltaisemmin yhteiskuntaamme toimintaa.

Olen tämän lisäksi saanut runsaasti tärkeää käytännön työkokemusta tutkintooni kuuluvan työssäoppimisen ansioista, mitä en välttämättä olisi saanut muuta kautta urheilu-urani aikana. 

Olen kaikin puolin tyytyväinen, että päätin suorittaa yo-pohjaisen merkonomintutkinnon ja suosittelisin sitä erinomaisena välivaiheena lukion ja jatko-opiskeluiden välillä. Se on antanut minulle aikaa tutkia eri mielenkiinnon kohteitani ja auttanut minua selkeyttämään seuraavan askeleeni, eli kanditutkinnon yliopistossa. 

Lisätietoja

Tuuli Merikoski
Kaksoisura-asiantuntija
puh. 0400 711 728, tuuli.merikoski@perho.fi