Koulu-seura-koti -yhteistyö yläkouluissa

Nuoren urheilijan hyvä ja toimiva arki voidaan saavuttaa vain hyvällä koulu-seura-koti yhteispelillä. Urhea on verkosto, joka pyrkii mahdollistamaan urheilusta innostuneille nuorille mahdollisimman laadukkaan arjen, jotta urheileva nuori saisi mahdollisimman hyvän arjen kehittyä urheilijana jopa maailman huipulle asti. Koulupäivinä urheilijoiden liikuntakasvatuksesta vastaavat kokeneet ja ammattitaitoiset liikunnanopettajat Kasva Urheilijaksi – oppimateriaalia hyödyntäen sekä koulupäivän yhteydessä Urhea-verkoston osaavat fysiikka ja lajivalmentajat.

Hyvän arjen tukipilari on fiksu ajankäytön suunnittelu, joka edellyttää koulujen ja seurojen hyvää yhteistyötä.

Hyvän arjen tukipilari on fiksu ajankäytön suunnittelu, joka edellyttää koulujen ja seurojen hyvää yhteistyötä. Yläkouluikäisen urheilusta innostuneen nuoren arjesta muodostuu haastavampi palapeli, kun opetuksen määrä koulussa nousee 30 vuosiviikkotuntiin ja ohjatun harjoittelun määrä lisääntyy. Lisäksi liikkumiseen koulun, kodin sekä harrastuspaikkojen välillä saattaa kulua turhan paljon aikaa, jos kokonaisuutta ei ole suunniteltu toimivaksi.

Urhean yläkouluverkostoon on luotu selkeä konseptirakenne, joka mahdollistaa alustan toimivalle yhteistyölle. Aamuharjoitus toteutetaan lähes kaikissa kouluissa tiistaiaamuisin ja keskiviikkoisin koulut loppuvat n. klo 14 jolloin iltapäivätreenit voidaan aloittaa n. klo 15 alkaen. Kaikissa kouluissa hyödynnetään kasva urheilijaksi oppisisältöjä kouluviikon aikana Kasva Urheilijaksi- liikuntatunneilla. Urheiluyläkouluissa Kasva Urheilijaksi sisällöt ovat käytössä myös mm. terveystiedon, kotitalouden ja opinto-ohjauksen tunneilla.

Seuroille viikkorakenne alkaa olla jo selkeä. Hyvän harjoitusviikon mahdollistamiseksi seurojen tulee suunnitella yläkouluikäisten tavoitteellisten nuorten harjoitusviikko Urhean-yläkoulujen rytmiin. Urhean harjoitukset ja Kasva Urheilijaksi-liikunnanopetus on tarkoitettu kiinteäksi osaksi seurojen nuorten viikon harjoituskokonaisuutta.  Monipuolisen harjoittelun tarkoituksena on luoda pohjaa myöhemmän vaiheen vaativampaa harjoittelua varten ja näin tukea seurojen urheilijanuorten kokonaisharjoittelua. Monipuoliset liikuntataidot sekä riittävä urheilun ja liikunnan määrä ja laatu mahdollistavat omassa lajissa pitkäjänteisen kehittymisen ja terveenä urheilijana kasvun.