Valmennus ja asiantuntijatoiminta

Urhean asiantuntijatoiminta linkittyy osaksi urheilijoiden, joukkueiden ja lajien valmennusta. Lajivalmentaja johtaa prosessia, jossa asiantuntijat ovat mukana lisäämässä valmentautumisen laatua omalla asiantuntijuudellaan.

Mies juoksee tatamilla, muut seuraavat

Valmennus ja asiantuntijatoiminta

Urhean asiantuntijatoiminta linkittyy osaksi urheilijoiden, joukkueiden ja lajien valmennusta. Urheiluakatemiatoiminnassa lajivalmentajat vastaavat lajiensa valmennuksesta, ja heidän valinnastaan vastaavat lajiliitot. Lajivalmentaja johtaa prosessia, jossa asiantuntijat ovat mukana lisäämässä valmentautumisen laatua omalla asiantuntijuudellaan. Toiminnan lähtökohtana on valmentajien ja asiantuntijoiden yhteistyö sekä osaamisen jakaminen ja kehittäminen.

Infograafi, jossa valmentaja on keskellä urheilun asiantuntijoiden rinkiä (fysiikkavalmentaja, psyykkinen valmentaja, urheilufysioterapeutti, urheiluhieroja, lääkäri, kaksoisura-asiantuntija, urheilufysiologi, urheilubiomekaanikko) ja hänestä ohjautuu nuoli ringin ulkopuolelle urheilijoihin
Moniammatillinen asiantuntijatoiminta urheilijan polulla
Kuva: Olympiakomitea

Asiantuntijatoiminta valmennuksen tukena

Asiantuntijatuki syntyy lajien ja valmennusprosessin tavoitteista sekä tarpeista, ja se kohdentuu urheilijoiden ja joukkueiden arkeen lisäten valmentautumisen laatua. Lajivalmentaja johtaa valmennusprosessia ja siten myös siihen kiinnittyvää asiantuntijatiimiä. Jokaiselle asiantuntijalle on sovittu vastuu ja rooli osana tiimiä ja asiantuntijatoiminnan kokonaisuutta.

Ennen asiantuntijatoiminnan laji- ja ryhmäkohtaisia tai yksilöllisiä toimenpiteitä on tärkeää varmistaa urheilijan kehittymiseen ja hyvinvointiin liittyvät perustekijät myös huippuvaiheessa.

Asiantuntijatoiminta valmentautumisen tukena eri tasoilla
Kuva: Olympiakomitea