Reseptien avulla kestävyyttä urheilijan arkeen

Kestävyyttä kentälle & keittiöön on nuorille urheilijoille suunnattu reseptikirja, jonka julkaisija on Suomen Olympiakomitea. Koko projektin käynnisti Urhean urheiluravitsemuksen asiantuntija Laura Manner, ja mukana tekemässä on ollut myös Urhean ravitsemusterapeutti Vili Jaakola. Julkaisun ovat toteuttaneet Olympiakomitean kanssa yhteistyössä Urhea, Martat sekä Perho Liiketalousopisto.

Mannerin mukaan projekti sai alkunsa selkeästä tarpeesta, jonka hän oli havainnut keskustellessaan urheilijoiden kanssa. ”Urheilijoiden arki on usein kiireistä, ja haasteena he kokevat löytää urheilijoille sopivia reseptejä. Meidän ajatuksenamme oli tuoda helpotusta heidän arkeensa ja tehdä uusien ruokien kokeileminen mahdollisimman helpoksi”, Manner kuvailee.

Hänen mukaansa ravitsemusasiantuntijoilla on toki paljon tietoa ruokailusta, mutta reseptikirjan tekoon tarvittiin myös kotitalousasiantuntemusta ja osaamista ruoanlaiton käytännöllisyyteen ja sesonkeihin liittyen. Sen vuoksi Manner päätti ehdottaa yhteistyötä Marttoihin ja Perho Liiketalousopistoon, jotka molemmat lähtivät heti mukaan vuoden kestäneeseen projektiin.

Urheiluravitsemuksen asiantuntija Laura Manner

Innostusta myös esikuvien avulla

Reseptikirjassa on monipuolisesti sekä kasvis- että sekaruokavalioon soveltuvia reseptejä, joissa on huomioitu erilaiset lautasmallit ja mieltymykset niin lihan kuin kasviproteiininkin käytön suhteen. ”Kokemustemme mukaan varsinkin pojat ja miehet voisivat lisätä kasvisten syöntiä. Kasviksia ei välttämättä löydy lautaselta joka aterialla, vaan usein on vain jokin hiilihydraatin lähde ja jokin proteiinin lähde. Toivomme, että reseptikirjan avulla onnistuisimme myös innostamaan kasvisten käyttöön ja sitä kautta nuoret saisivat monipuolistettua omaa ruokavaliotaan”, pohtii Jaakola. Esikuvat ovat tärkeitä myös ravitsemukseen liittyen. Reseptikirjassa ovat omien suosikkireseptiensä kanssa mukana seiväshyppääjä Wilma Murto ja jalkapalloilija Joni Kauko.

Kuva: Milla Vahtila

Kirjan alussa on tiivistetysti tietoa nuoren urheilijan ravitsemuksesta, sekä lueteltuna peruselintarvikkeet, jotka olisi hyvä löytyä jokaisen kaapista pahan päivän varalle. Reseptikirja on ajankohtainen juuri nyt, sillä Urhea-kotiin on muuttanut paljon nuoria, jotka asuvat nyt ensi kertaa omillaan ja ottavat aikaisempaa enemmän vastuuta omasta ruokailustaan. ”Toivomme, että kirjan avulla nuoret urheilijat ympäri Suomen saisivat tukea kyetäkseen tekemään helposti sekä terveellistä että kohtuuhintaista ruokaa itselleen”, toteavat Manner ja Jaakola yhdessä tuumin.

Linkki: Kestävyyttä kentälle & keittiöön -julkaisu