Emil Soravuon mediatilaisuus 16.2. – ”Kova motivaatio kuntouttaa jalka entiselleen”

Emil Soravuo järjesti perjantaina 16.2. mediatilaisuuden Urhea-hallissa. Vuoden 2021 MM-mitalisti ilmoitti tilaisuudessa, että ei kilpaile kevään maailmancupissa akillesjännevamman takia. Maailmancupista pois jääminen tarkoittaa, ettei häntä nähdä myöskään Pariisin olympialaisissa.

Helmikuussa 2023 Emilin akillesjänne meni poikki harjoituksissa. Jänne leikattiin, ja siitä seurasi pitkä kuntoutusjakso, joka alkuun sujui ongelmitta. Neljä kuukautta sitten kuntoutukseen tuli kuitenkin takapakkia, kun akillesjänteeseen tuli pieni osarepeämä, tällä kertaa hieman eri kohtaan. Tilanne oli harmiton ja osarepeämä tapahtui Emilin lopettaessa harjoittelua kuntopyörällä ja kävellessä takaisin voimistelusalin puolelle.

Kuukausi pienen osarepeämän tapahduttua, päädyttiin siihen ratkaisuun, että kevään maailmancup jää välistä, missä olisi jaossa viimeiset paikat myös olympialaisiin. Päätös on urheilijalle kova, mutta katseet kääntyvät jo kohti uusia tavoitteita. Emilillä on kova motivaatio kuntouttaa jalka entiselleen ja jatkaa uraansa.

”Akillesjännettä on kuvattu säännöllisesti kuntoutuksen aikana, jotta tiedetään miten se on parantunut. Tällä hetkellä kuvista voidaan nähdä, että se on parantunut hyvin ja tuntuukin hyvältä, ainoastaan voima puuttuu. Ennuste on, että sen pitäisi palautua normaaliin kuntoon, mutta teimme yhdessä lääkärini kanssa päätöksen edetä rauhallisesti, eikä ottaa riskejä tässä vaiheessa kuntoutusta.”

Mediatilaisuudessa kuultiin myös etäyhteydellä Emilin leikkaavaa lääkäriä Oliver Michelssonia, joka on ollut hämmästynyt akillesjännevammasta. Kummatkin repeämät tapahtuivat ilman ennakkovaroituksia. Michelssonin mukaan taustalla on mahdollisesti ollut takana tiukka rasitus, jonka seurauksena jänne on kulunut ja lopulta katkennut.

”Akillesjänne näytti pahimmillaan vanhalta rispaantuneelta kuminauhalta. Se oli sen verran erikoinen, että konsultoin myös kansainvälisiä kollegoitani asiasta. Jänteen repeäminen tapahtui myös ylempää kuin normaalisti.”

Valmentaja Mati Kirmeksen lisäksi Emilin tukena on ollut myös Urhean asiantuntijatiimi, joille hän välittää paljon kiitoksia. Mm. urheilufysioterapeutti Juha Koistinen, lääkäri Katja Mjösund, urheilupsykologi Tatja Holm, urheiluravitsemuksen asiantuntija Laura Manner sekä urheilubiomekaniikan asiantuntija Tapani Keränen ovat olleet osana moniammatillista tiimiä kuntoutuksen aikana.

Emil Soravuo ja urheilufysioterapeutti Juha Koistinen

”Heiltä on tullut ohjelmat kuntoutuksen aikana ja luotto niihin on kova.”

Emil asuu Urhea-kodissa ja viettää näin ollen aikaa paljon Urhea-kampuksella. Asiantuntijat ja tuki löytyvät siis läheltä.

”Saan henkisesti voimaa siitä, että tapaan päivittäin urheilijoita ja valmentajia myös muista lajeista, joiden kanssa voin keskustella ja sparrata toinen toistamme. Sen lisäksi olen saanut kaiken tarvittavan avun niin Voimisteluliitolta, Olympiakomitealta kuin Urhealta, joten siitä kuntoutuminen ei tule jäämään kiinni.”

Kuntoutuksen aikaan Emil on päässyt edistämään kaksoisuraansa ja opintojaan Perho liiketalousopistossa.

Tällä hetkellä tavoitteena on palata kisaamaan viimeistään syksyllä 2024 ellei jopa aikaisemmin. Urheilu uran lopettaminen ei ole tällä hetkellä Emilin mielessä.

”Tästä lajista on tullut minulle elämäntapa.”

Emilin kuntoutusprosessista on tehty dokumenttisarjaa Voimisteluliiton YouTube-kanavalle. 5.osaisen dokumenttisarjan ensimmäisen jakson pääset katsomaan täältä.

Teksti: Daniela Westerlund