Juhlavuosi huipentui päätöstilaisuuteen perjantaina 1.12. Urhea-hallin areenalla

Juhlavuosi huipentui päätöstilaisuuteen perjantaina 1.12. Urhea-hallin areenalla

Urhea täytti tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi olemme järjestäneet urheilua, kaksoisuraa ja Urhean tulevaisuutta käsittelevän keskustelutilaisuuksien sarjan, jonka osat toimivat samalla Urhean verkostotapaamisina. Keskustelusarjan teemat ovat nousseet viime vuonna julkistetusta suomalaisen huippu-urheilun ulkoisesta arvioinnista.

Tilaisuus käynnistyi Urhea 20-vuotta videolla. Tilaisuuden avasivat Urhea-säätiön hallintoneuvoston varapuheenjohtaja ja Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen sekä Urhea-säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Ojajärvi. Heidän avauksessaan painottuivat videolta hyvin esiin tullut verkoston pitkäjänteinen ja määrätietoinen sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kuinka paljon on saatu yhdessä aikaan 20-vuoden aikana. Ojajärvi painotti pyyteettömän hyvän tekemisen merkitystä verkoston kehittymiselle ja piti sitä edellytyksenä hyvälle tulevaisuudelle.

Tilaisuuden ensimmäistä keskusteluteemaa ”Millaisessa tulevaisuudessa urheilemme?” alusti Markku Jokisipilä, joka oli yksi huippu-urheilun ulkoisen arvioinnin laatijoista. Kysymyksissä hän laittoi osallistujat pohtimaan urheilun hyvää yhteiskunnalle sekä nosti esiin, ettei huippu-urheilun merkityksen suoranaista hyötyä liikuntaan ja kansanterveydelle voi pitää perusteltuina. Jokisipilä piti Urhean slogania ”Urheilua ja elämää varten” erinomaisena, joka tiivistää urheilullisen tuloksenteon ja yhteiskunnallisen merkityksen hienosti.

Tilaisuutta kunnioitti liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist, joka juhlapuheessaan nosti esiin Urhean merkityksen ja suunnannanäyttäjän suurimpana urheiluakatemiana kaksoisuratyössä sekä Olympiavalmennuskeskus Helsingin roolin kansainvälisen tason osaamiskeskuksena. Ministerin puheen jälkeen nostettiin malja 20-vuotiaalle Urhealle.

Urheilijan puheenvuoron piti tanssien breakdancemaajoukkueeseen kuuluva Pontus Linder. Vaikuttavalla esityksellä hän loi näkymää tulevaisuuteen urheilun monipuolisuudesta.

Tilaisuudessa palkittiin Urhean ensimmäisestä perustamiskokouksesta asti hallituksessa mukana ollut Petteri Huurre Opetus- ja kulttuuriministeriön ansioristillä kiitokseksi pitkästä ja ansiokkaasta työstä Urhean kehittämisessä. Petteri nosti esiin kiitospuheessa verkoston huiman kehityksen ja verkostotoimijoiden pyyteettömän työn johtaneen 2014 Urhea-säätiön perustamiseen, kun tarvittiin juridinen taho vastaamaan verkostotyön koordinoinnista

Maailmanmestari ja huippuvalmentaja Valentin Kononen alusti omassa esityksessään ”Huippu-urheilun tulevaisuus” toista keskusteluosuutta. Vallu käsitteli teemaa huippu-urheilu vs. kilpaurheilu. Suurin osa urheilijoista on kilpaurheilijoita, joka on edellytys huippu-urheilijaksi kasvulle ja jolla on suuri merkitys yhteiskunnan arvojen mukaisena kasvatustyönä, mutta se usein sekoitetaan huippu-urheiluun. Huippu-urheilu vaatii äärimmäistä suunnitelmallista sitoutumista 24/7/365 vähintään viisi vuotta. Tulevissa kesäkisoissa Olympiakomitean ennusteen mukaan on saavutettavissa 1,75 mitalia ja meillä on viisi mitalipotentiaalia. Hänen omassa analyysissään urheilun resurssit jakautuvat liian laajalle ja mahdollisuudet todellisen huippu-urheilun tekemiselle ovat haastavat. Konosen mukaan on ehdottoman tärkeää arvioida resurssien kohdentamista todellisen tarpeen mukaan lähelle urheilijoita ja valmentajia. Hänen mukaansa asiaa on yritetty ratkaista reilun kymmenen vuoden aikana, mutta todellista muutosta ei ole tapahtunut.  Vallun kysymys osallistujille oli ” Onko huippu-urheilu arvona sellainen, johon Suomen pitää/kannattaa panostaa?”

Verkostotilaisuudet antoivat hyviä askelmerkkejä tulevaisuuden Urhean kehittämistyöhön huippu-urheilun ulkoisesta arvioinnista valittujen teemojen kautta, jotka olivat Ihmislähtöinen valmennus, monikulttuurisuus urheiluakatemiatoiminnassa sekä huippu-urheilun ja akatemiatoiminnan yhteiskunnallinen merkitys.

Jokisipilän ja Konosen esitykset tämän artikkelin lopussa

Tilaisuuden lopuksi suuret kiitokset Urhea 20-v. huutokauppaan osallistuneille. Tuotot menevät lyhentämättömänä nuorten valmennuksen tukemiseen. Paikalla oli noutamassa kahden tuotteen huutaja Juhani Aro Simplified Solutions Oy:stä. Muut tuotteet toimitetaan suoraan huutajille. ISO KIITOS tuesta!