Aallon alumni, urheilujohtaja Jyrki Louhi tarjosi taloustietämystä Aallon kilpaurheilijoille

Aalto-yliopistossa pyritään mahdollistamaan urheilijoiden kaksoisurat. Urheilijoiden kaksoisura tarkoittaa sitä, että tavoitteellinen urheilu ja opintojen yhdistäminen on mahdollisimman toimivaa ja tasapainoista. Aalto-yliopistolla ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemialla Urhealla on ollut kumppanuussopimus vuodesta 2015 alkaen.

Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki kävi tervehtimässä Aallon Urhea-opiskelijoita 22.11. järjestetyssä tapaamisessa. ”Urheilu on tärkeää ja se on merkityksellistä yhteiskunnassamme ja yhteiskunnallemme. Hienoa, että teitä urheilijoita on Aallossa paljon, ja että te kaikki olette vielä paljon kovempia urheilijoita kuin mitä itse olin yliopistovuosinani, kun työnsin kuulaa.” 

Kevään pilottiauditoinnissa Kauppakorkeakoulu todettiin huippu-urheilijamyönteiseksi korkeakouluksi. ”Tämä ensimmäinen auditointi rajattiin koskemaan vain yhtä koulua, mutta nyt kun tästä auditoinnista on kokemusta, on jatkossa tarkoitus laajentaa auditointia kattamaan myös muita Aallon korkeakouluja. Vaikka saimme auditoinnissa hyvää palautetta, Urhea-toimintaa pyritään kehittämään koko ajan”, Timo Korkeamäki sanoi.

Esimerkki kasvurahoituksesta nuorille suomalaisille urheilijoille

Illan päävieras oli Kauppakorkeakoulun alumni, entinen jääkiekkoilija, ja nykyinen startup-yrittäjä ja Hämeenlinnan Pallokerhon, HPK:n, hallituksen puheenjohtaja Jyrki Louhi. Urheilu-uransa ja kauppatieteiden maisteriksi valmistumisensa jälkeen Jyrki työskenteli KPMG:llä tilintarkastuksen, vero- ja lakipalveluiden sekä erityisesti urheilupalveluiden parissa. Jyrki kertoi perustamastaan Sport Fund -pääomasijoitusrahastosta, joka sijoittaa kolmen vuoden aikana yhteensä 18 yksilöurheilijaan.

Jyrki ja muutamat muut entiset huippu-urheilijat, kuten toinen ”Runeberginkadulta valmistunut” Kauppiksen alumni, ex-taitoluistelija Laura Lepistö, pyrkivät Sport Fundilla hankkimaan kasvurahoitusta nuorille suomalaisille urheilijoille. Tavoitteena on parantaa nuorten urheilijoiden asemaa yhteiskunnassa. Rahasto on maailman ensimmäinen urheilijaosakeyhtiöihin sijoittava rahasto.

Jyrki ja muut Sport Fundiin sijoittaneet entiset huippu-urheilijat haluavat tehdä urheilun rahoituksesta ammattimaista tuomalla yrittäjyyden mallin myös urheilumaailmaan. Sijoittajat haluavat tarjota nuorille kilpaurheilijoille yrittäjyyden osaamista, josta nuoret urheilijat hyötyvät myös urheilu-uran päättymisen jälkeen. 

”Sijoittajia on rahastossa kolmisenkymmentä, ja rahasto on rakennettu urheilijoita varten eikä varsinaisesti sijoittajien varallisuuden hallintaa varten. Toki tietty vastikkeellisuus on oltava, jotta saamme merkittäviä pääomia”, Jyrki kertoi.

Urheilijoiden taloudelliset haasteet pohdituttivat

Tapaamiseen osallistunut tieto- ja palvelujohtamisen (ISM) kolmannen vuoden kauppatieteiden opiskelija ja TeamGym-voimistelija Ella Salo kertoo, että Jyrki Louhen esitys herätti monenlaisia tunteita ja että hänen rohkea lähestymistapansa urheilun talousasioihin herätti ihailua ja kysymyksiä opiskelijoiden keskuudessa. 

”Esitys avasi silmiäni urheilijoiden taloudellisiin haasteisiin liittyen ja herätti pohtimaan sitä, miten voimme parantaa urheilijoiden taloudellista asemaa. Louhen puhe nosti esiin tarpeen luoda parempia tukirakenteita urheilijoille ja lisätä tietoisuutta näistä haasteista. Yleisemmin heräsi kysymys siitä, miten voimme edistää avointa keskustelua urheilumaailman talousasioista ja tukea urheilijoita sekä kilpailullisesti että taloudellisesti heidän polullaan”, Ella kertoo.

Lue lisää Aallon-sivuilta tästä