Purjehdus: Kaksi maapaikkaa Suomeen Haagin MM-kilpailuista

Haagissa kilpailtavat purjehduksen MM-kilpailut lähestyvät päätöstään. Suomalaisten osalta kilpailut päättyivät lauantaina. Kaarle Tapper näytti vahvuutensa ILCA 7 -luokan viimeisessä lähdössä, ansaiten Suomelle toisen maapaikan Pariisin 2024 kesäolympialaisiin. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen varmistivat jo keskiviikkona maapaikan Nacra 17 -luokassa. 

– Tämä sija ei ollut se mitä lähdin täältä hakemaan. Radalle mahtui aika paljon virheitä. Olen kuitenkin siinä mielessä iloinen, että maapaikka tuli – se oli minimitavoite täältä, Kaarle Tapper sanoo.

– Meillä on ollut todella pitkä kausi, joten seuraavaksi aion ottaa vähän taukoa. Sitten lähdemme Marseilleen treenaamaan, Tapper jatkaa. 

Sinem Kurtbayllä oli vastaavat tunnelmat Nacra 17 -tiimin MM-kisan päätyttyä.

– En ole tyytyväinen meidän kisaviikkoon, mutta päätavoitteemme oli tietenkin maapaikan saaminen, ja se on kiva saada pois alta. Sitä ei tarvitse miettiä enää seuraavan vuoden aikana ja voimme keskittyä Pariisin kisoihin, Sinem Kurtbay kertoo. 

Kolmas ja neljäs maapaikka oli suomalaisittain erittäin lähellä. 49er FX -tiimi Ronja Grönblom ja Veera Hokka jäi vain yhden sijoituksen päähän maapaikasta, kun tuomaristo antoi heille varaslähdön viimeisen kilpailupäivän lähdöstä. Lauantaina ILCA 6 -luokassa Monika Mikkola purjehti myös yhden sijan päähän maapaikasta.

Haagissa järjestetyt MM-kisat toimivat Pariisin 2024 kesäolympialaisten ensimmäisenä karsintakilpailuna. Luokissa, joissa suomalaiset eivät vielä lunastaneet paikkaa, avautuu lisää mahdollisuuksia tulevana syksynä ja ensi vuoden alussa. Kilpailukohtaiset paikat vaihtelevat luokittain. Keskimäärin mantereittain järjestetyissä karsinnoissa jaetaan yksittäisiä paikkoja. Ranskan olympiaviikolla Hyèresissä huhtikuussa jaossa on kolmesta viiteen paikkaa. Lisätietoa karsinnoista löytyy täältä.

– Onnittelut maapaikan purjehtineille urheilijoille. Isossa kuvassa kisaviikko oli meille vaikea, ja tuloksen tekeminen oli varsin työlästä. Saamme varmasti lisää maapaikkoja seuraavissa karsintaikkunoissa – kiitokset koko tiimille mainiosta sitoutumisesta koko kisaviikon ajan, sanoo maajoukkueen valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko.

Suomalaiset 2023 MM-kisoissa:

Nacra 17 – Sekajoukkue katamaraani – Maapaikka Pariisiin

10. Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen – Maittain laskettuna: 8

ILCA 7 – Miesten jolla – Maapaikka Pariisiin

18. Kaarle Tapper – Maittain laskettuna: 12

28. Nooa Laukkanen

31. Valtteri Uusitalo

91. Aleksi Tapper

ILCA 6 – Naisten jolla

25. Monika Mikkola – Maittain laskettuna: 17

49er FX – Naisten skiff

11. Ronja Grönblom/Veera Hokka – Maittain laskettuna: 11

49er – Miesten skiff

47. Oskari Muhonen/Edvard Bremer – Maittain laskettuna: 22

57. Juuso Roihu/Lasse Lindell

Formula Kite W – Naisten leijalauta

31. Noora Ruskola – Maittain laskettuna: 15

iQFoil M – Miesten purjelauta

42. Jakob Eklund – Maittain laskettuna: 20

iQFoil W – Naisten purjelauta

56. Aleksandra Blinnikka – Maittain laskettuna: 23

77. Sofia Hämäläinen

Lopputulokset

Lähde: SPV:n tiedote