Vuoden 2023 Urhea-stipendit jaettu – “Jos sinulla on mahdollisuus, kannattaa tarttua tilaisuuteen” 

Urhea-verkostoa kokoontui maanantai-iltapäiväksi Espooseen Haukilahden lukiolle verkostoitumaan ja keskustelemaan valmennuskulttuurista. Tilaisuudessa jaettiin vuoden 2023 Urhea-stipendit, jotka tänä vuonna saivat tammikuussa EM-pronssia voittaneet jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä U19-Suomen mestaruuden Omnia Basketball Academyssa voittanut ja merkonomiksi valmistuva koripalloilija Morris Ugusuk. 

Kaksoisuralla oman priorisoinnin mukaan 

Juuri Italiassa kaksi viikkoa uusia ohjelmia hiomassa olleet Turkkila ja Versluis ovat molemmat tehneet jatko-opintojaan urheilu-uran ohella. Lähivuodet ovat kuitenkin menneet urheilu-ura priorisoiden ja opinnot ovat jääneet molemmilla taka-alalle.  

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa kandivaiheessa oleva Turkkila on kiitollinen opiskelujen joustavuudesta. “Pariin vuoteen en ole edistänyt opintojani ollenkaan. Olen priorisoinut nyt urheilu-urani opintojen edelle ja tästä päätöksestä on ihan rauhallinen mieli, sillä myös koulu ymmärtää tämän ja on joustanut hyvin.”

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis tanssivat jäällä, Turkkilalla keltainen luisteluasu ja Versluisilla musta
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis työstävät parhaillaan uusia ohjelmia.
Kuva – Taitoluisteluliitto

Versluis aloitti fysioterapeutin opintonsa Yrkeshögskolan Arcadassa samoihin aikoihin Turkkilan kanssa. “Ensimmäiset 1,5 vuotta pystyin opiskelemaan, mutta kun työharjoittelut tulivat ajankohtaisiksi, katsoin paremmaksi laittaa opinnot tauolle. Olemme jäähallilla päivittäin klo 9-16, joten työharjoittelut eivät oikein mahdu siihen aikatauluun. Suunnitelmani on panostaa urheiluun sen aikaa, mitä urheilu-urani kestää ja jatkaa sitten opintoja”, totesi Versluis.  

Kysyttäessä, minkä neuvon Turkkila antaisi nuoremmille urheilijoille, hän rohkaisee panostamaan urheiluun ja priorisoimaan. “Kaikille ei avaudu tällaista mahdollisuutta satsata urheilu-uraan ja elää urheilijan elämää. Kun sellainen tilaisuus tulee, kannustan tarttumaan rohkeasti mahdollisuuteen ja oman hyvinvoinnin vuoksi priorisoimaan urheilun. Opinnotkin ovat tärkeitä, mutta niitä voi jatkaa myös urheilu-uran päätyttyä.” 

Ammattioppilaitoksesta USA:an yliopistoon  

Omniasta merkonomiksi tänä keväänä valmistuva Morris Ugusuk on oli yllättynyt kuultuaan, että hän on yksi Urhea-stipendin saajista. Kolmen vuoden ammatillisten opintojen jälkeen Ugusuk on mielenkiintoisessa elämänvaiheessa. Hän lähtee alkukesällä Yhdysvaltoihin, jossa hän jatkaa opintoja ja urheilua South Carolinan yliopistossa. Kesällä ohjelmassa on harjoittelun lisäksi opintoja kesäkoulussa. “Koulu tuntuu ihan kivalta ajatukselta, on hyvä että on muutakin ajateltavaa kuin urheilu”, mietti Ugusuk. “Tavoitteeni on hoitaa koulu mahdollisimman hyvin ja tulla koko ajan paremmaksi koripalloilijaksi.” 

Morris Ugusuk hyppää Suomen maajoukkueen peliasu yllään koripallon kanssa ilmaan yli ruotsalaisen puolustajan
Morris Ugusuk suuntaa urallaan seuraavaksi South Carolinan yliopistoon.
Kuva – Vesa Koivunen / basket.fi

Yksin toiselle mantereelle muuttaminen mietityttää Ugusukia, mutta samalla olo on luottavainen. Kuluneesta kolmesta vuodesta Omnia Basketball Academyssa OBA:ssa ja Helsinki Basketball Academyssa HBA:ssa ovat tuoneet Ugusukille uskoa omaan tekemiseen. “On tärkeää luottaa itseensä, se johtaa hyviin asioihin. Trust the process.” 

Yli 10 vuoden perinne

Urhea-stipendit on jaettu vuodesta 2012 lähtien. Perinne stipendeistä on lähtenyt liikkeelle vuonna 2012 saadusta lahjoituksesta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yrittäjyysopintojaan tehneiden opiskelijoiden järjestämästä Haaga-Helia Business run -tapahtumasta, joka järjestettiin Urhea-hallin kohdalla olleella hiekkakentällä. Ensimmäiset stipendit jaettiin Lontoon olympialaisissa menestyneille purjehtijoille Silja LehtiselleSilja Kanervalle ja Mikaela Wulffille sekä Tuuli Petäjä-Sirenille.

Perusteet stipendin myöntämiselle ovat
  • erinomainen menestys urheilussa
  • opiskelu ja opintojen hoitaminen vaativan urheilun ohessa
  • positiivinen ja määrätietoinen asenne huippu-urheilijana
  • esikuvallisuus, joka nostaa urheilun ja urheilijoiden arvostusta sekä
  • työ Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian toiminnan ja tunnettavuuden hyväksi.

Paljon onnea stipendin saajille!

Teksti: Sini Forsblom