Moderni urheilulääketiede ja valmennus oli iso onnistuminen

Urhea-hallissa oli menneen viikon torstaina ja perjantaina vipinää, kun peräti 330 eri alojen asiantuntijaa osallistui ensimmäistä kertaa järjestetyille urheilulääketieteen ja valmennuksen verkostopäiville. 
Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU

Moderni urheilulääketiede ja valmennus -nimellä kulkenut tilaisuus sai valmentajien ohella  liikkeelle fysiologeja, liikuntatieteilijöitä, oppilaitosihmisiä ja urheilujohtajia. Sekä tietenkin lääkäreitä, fysioterapeutteja ja ravitsemuksen ja psyykkisen valmennuksen asiantuntijoita. Tapahtuman ohjelmatyöryhmää johtanut Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen iloitsee juuri tästä.

– Pitkän pandemiakauden jälkeen eri alojen osaajat todella halusivat tavata toisiaan kasvokkain. Minulle erityisen merkittävää on, että eri alueiden asiantuntijat olivat samaan aikaan kuulemassa ja keskustelemassa koko urheilun yhteisölle tärkeistä aiheista. Se on todellista moniammatillista yhteistyötä. Myös iltajuhlassa vallinnut arvostava ilmapiiri oli vaikuttava.

Tavoitteena jatko tapahtumalle

Tilaisuuden palaute analysoidaan huolella ja sen perusteella päätetään jatkotoimista. Tavoite on joka tapauksessa, että tilaisuus muodossa tai toisessa saa jatkoa. Alustavan palautteen perusteella osanottajat kokivat tapahtuman onnistuneeksi ja hyödylliseksi.

Urheilulääketieteellisellä koulutuksella on Suomessa pitkät perinteet aina 1950-luvulta lähtien. Myös valmentajakoulutusta on ollut pitkään. Näin vahvaa näiden asioiden yhdistämistä ei maassamme kuitenkaan ole aikaisemmin testattu.

Liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen palkittiin verkostoseminaarin iltajuhlassa pitkäaikaisesta työstään suomalaisen urheilun hyväksi.
Kuva – Harri Kapustamäki/KIHU

– Ehdotimme Maaritin kanssa tällaista jo 2019, kun teimme Urheilijaterveydenhuollon selvityksen. Aivan heti se ei ottanut tulta, mutta nyt saimme Urheassa hyvän onnistumisen, seminaarin projektipäällikkönä toiminut Esko Heikkinen toteaa. 

– Me aloitimme alan koulutukset Helsingin Diakonissalaitokselle 1987 ja lopulta laivoilla pidetyistä Urheiluvammaseminaareista tuli varsin isoja. Ne olivat kuitenkin vain lääkäreiden ja fysioterapeuttien koulutuksia. Hiukan samoja ideoita käytettiin, mutta nyt olemme paljon pidemmällä ja modernissa ajassa, jossa eri alojen osaajat tekevät akatemioissa ja muissa valmennuskeskuksissa moniammatillista yhteistyötä.