Urheilijan ravitsemus Ramadanin vieton aikana  

Muslimien Ramadan-kuu alkaa 22.3.2023 ja päättyy 20.4.2023. Monet muslimiurheilijat jatkavat urheilemista myös Ramadanin aikana siitä huolimatta, että paasto vaikuttaa oleellisesti urheilijan senhetkiseen suorituskykyyn sekä palautumiseen.

Ramadanin vieton aikana voidaan vaikuttaa yksinkertaisilla valinnoilla urheilijan jaksamiseen suosimalla tietynlaisia ruokia ja juomia. Urhean ravitsemusasiantuntija Vili Jaakola (TtM, ravitsemusterapeutti) ja Urheassa työharjoitteluaan suorittava Nora Koski (LitK) ovat koonneet keinoja tukea Ramadania viettävän muslimiurheilijan suorituskykyä ja jaksamista paaston aikana. 

Valmentaja voi osaltaan edesauttaa urheilijan suorituskyvyn ylläpitämistä muokkaamalla harjoittelun kuormittavuutta. “On tärkeää, että paastoavan urheilijan valmius harjoitella säilyy mahdollisimman korkealla läpi Ramadanin, joten valmentajankin tulee huomioida Ramadan harjoittelun ohjelmoinnissa”, ohjeistaa Urhean vastaava fysiikkavalmentaja Erik Piispa

Vinkeille on myös Jaakolan kokemuksien mukaan selkeä tarve, sillä myös paaston aikana urheilija voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa suorituskykyynsä sekä jaksamiseensa. 

“Olemme havahtuneet valmentajien huoleen muslimitaustaisten urheilijoiden jaksamisesta ja siitä, miten heitä voisi tukea Ramadanin vieton aikana. Haluamme kunnioittaa yksilön päätöstä harjoittaa uskontoaan ja lisätä myös valmentajien tietoisuutta aiheesta”, Jaakola taustoittaa. 

Videon avulla halutaan tuoda vinkit matalalla kynnyksellä urheilijoiden, heidän vanhempiensa ja valmentajiensa saataville. Video on upotettuna alla ja löytyy Youtubesta.