KIHU:n blogi: Kasvun ja kehityksen rauha urheilijoilla vaatii painopuheen päivitystä meiltä kaikilta

Blogin kirjoittaja Maarit Valtonen on liikuntalääketieteen erikoislääkäri sekä KIHUn ja Olympiakomitean ylilääkäri.

”Kun nuori saa kasvaa ja kehittyä energiansaanti turvattuna ja harjoitella laadukkaasti terveenä, voi hän aikuisena saavuttaa ammattiurheilijan uran. Tuolloin kehonkoostumuksen jaksotettu optimointi voi tulla ajankohtaiseksi. Mutta ei yksin. Sen toteuttaminen tulee aina tapahtua suunnitellusti, valvotusti ja moniammatillisessa yhteistyössä.

Lajien on kuitenkin syytä paneutua lajianalyyseissään painon todelliseen merkitykseen. Mihin huippu-urheilijan painon optimointi lajissa todella perustuu? Miten ja milloin se tulisi toteuttaa? Miksi tietty paino tai rasvaprosentti on oleellista? Miksi urheilijaa punnitaan? Haastan, jokaista lajia tämän analyysin toteuttamaan, jotta myös huippu-urheilijat ja -valmentajat voivat rakentaa työnsä pohjautuen tutkittuun tietoon – ei menneiden vuosikymmenten tunkkaisiin ääniin.”

Lue koko kirjoitus KIHU:n sivulta.