Martti Puumalaiselle kultaa ja Valtteri Olinille pronssia olympiakarsintaturnauksesta Australiasta

Meidokania edustava Martti Puumalainen voitti Perthin olympiakarsintaturnauksen näytöstyyliin ja ansaitsi arvokkaita olympiakarsintapisteitä. Keravan Bodonoksen Valtteri Olin taisteli pronssia Perthin ja Riihimäen Judoseuran Luukas Saha kärsi puolikuntoisena kaksi tappiota samassa kilpailussa.
Kuva: Valtteri Olin

Finaalissa Puumalainen otteli Slovenian Vito Dragicia vastaan ja ottelu olikin kilpailuiden kohokohta. Tahdit lyötiin jo alkusekuneilla, kun slovenialaista varoitettiin pakoilemisesta jo 6 sekunnin ottelemisen jälkeen. 15 sekuntia myöhemmin Puumalainen iski kouchigari-jalkaheitolla wazarin arvoisesti ja otti tukevan johdon ottelussa. Vaikka slovenialainen yrittikin kiriä johtoa kiinni, oli miesten tasoero vain liian korkea ja reilua minuuttia myöhemmin Martti päätti ottelun komealla sodetsurikomigoshilla ipponin arvoisesti.

Puumalainen kuvaa viikkoaan seuraavasti:

Maanantaina iskeneen ruokamyrkytyksen johdosta tiistai meni oksennellen. Keskiviikkona olin jo paremmassa kunnosa, torstai oli jo toivoa täynnä ja perjantaina löytyi lopullinen puhti, josta tiesin olevani kunnossa kisoissa.”

Martti Puumalainen esittelee kultamitalia ja hymyilee
Martti Puumalainen: “Olen aina halunnut kuulla Maamme-laulun kisoissa ja nyt vihdoin tuli tilaisuus kuulla se podiumin korkeimmalta korokkeelta. Itse otteluissa tein varmasti omat juttuni ja vaikkei matseja voi ehkä hyväksi judoksi kutsua, olen tyytyväinen. Kulta on aina kulta.”
Kuva: Valtteri Olin

Voitto ja 700 ranking pistettä nostavat Puumalaisen maailmanlistan 17-sijalle, ohi Ranskan 10-kertaisen maailmanmestarin, Teddy Rinerin ja kohentavat tuntuvasti myös Martin osakkeita Pariisin vuoden 2024 olympialaisia ajatellen.

Valmentaja Rok Draksic kehui Martin suoritusta:

Tämä on todella hyvä päivä Suomen judolle. Olen tyytyväinen, että Martti otti täältä sen mitä tuli hakemaankin. Vaikka Martti oli ykkössijoitettu, pitää kulta silti ottaa. Olen tyytyväinen siihen, miten Martti hallitsi ykkössijoitetun henkiset paineet. Tämä toimii  myös hyvänä valmistautumisena ensi viikkoa ajatellen.”

Olinille pronssia

Luukas Saha (-66) ja Valtteri Olin (-73) taistelivat olympiakarsintapisteistä Oceania-Openissa aikaisin lauantaiaamuna Suomen aikaan. Open-tason kilpailu oli erittäin tärkeä, sillä jaossa oli Grand Prix tasoa vastaava määrä maailmanranking- ja olympiakarsintapisteitä.

Valtteri Olin tatamilla korjaa vyönsä asentoa
Valtteri Olin
Kuva: EJU/Gabi Juan

Pronssiottelussa vastaan asettui kotiyleisön suosikki Jake Benstedt. Tässä ottelussa australialaiselle ei kuitenkaan ollut jaossa kuin kakkossijoja, sillä Valtteri dominoi ottelua alusta loppuun asti. Noin minuuttia ennen loppua polviseoinage puri jälleen kerran. Heitosta julistettiin ensin ippon, mutta lopulta tuomio korjaantui wazariksi. Valtteri puolusti johtoaan kuitenkin hienosti loppuun asti ja näin tuloksena ansaittu pronssimitali.

Valtteri oli erittäin tyytyväinen tuoreeltaan pronssiottelun jälkeen:

Ensimmäinen aikuisten kansainvälinen mitali ja fiilis on hyvä! MM-kisoja varten valmisteltu kunto oli vielä tallella ja valmistautuminen oli sujunut hyvin. Uskoin että hyvänä päivänä menen kisoissa pitkälle

Myös tulevaisuudennäkymiin Olin suhtautui positiivisesti:

Toivon kehityksen jatkuvan samaan malliin. Judoliitossa tehdään tällä hetkellä hyvää työtä päävalmentajan ja valmennuspäälikön johdolla. Seuraavaksi kisataan viikon päästä Bakussa, joten valmistautuminen alkaa heti huomenna

Rok Draksic: “Valtteri otteli koko päivän hyvin. Tämä on hänen ensimmäinen mitalinsa tämän tason kilpailuista ja toimii varmasti motivaationa tulevaan. On hienoa nähdä miten Valtteri kehittyy kilpailusta toiseen.

Luukas Saha kärsi kaksi tappiota Saksan Martin Setziä sekä Iso-Britannian Michael Fryeria vastaan. Päävalmentaja Draksic kommentoi Sahan otteita:

Luukaksella alkoi huono olo jo eilen, eikä hän ollut tänään aivan 100%. Ero ottelemiseen maailmanmestaruuskisoissa oli selkeä. Näitä päiviä kuitenkin tulee ja tiedän, että Luukas tulee takaisin vahvempana.

Lue lisää Judoliiton sivuilta

Lähde: Judoliiton tiedotteet