Urhean ensimmäinen johtoryhmä kokoontui syyskuussa 2002

Lauantaina 10.9. tuli tasan 20 vuotta täyteen siitä, kun Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian johtoryhmä kokoontui ensimmäisen kerran. Tuolloin Urhea oli lajiliittojen, oppilaitosten ja kolmen kaupungin muodostama yhteistyöverkosto. Virallisesti toiminta käynnistyi 24.2.2003 pidetyssä tilaisuudessa.
Kuvassa Seppo Pitkänen avaamassa yhdessä urheilijoiden kanssa Urhean 10-vuotisjuhlan aamubrunssia Urheilumuseossa 17.5.2013. / Urhean arkisto

Siitä alkoi verkoston nopea laajeneminen. Alkuun juridisena taustayhteisönä toimi Helmi Liiketalousopisto Oy, kunnes 2014 perustettiin Urhea-säätiö. Urhea-säätiöstä tuli konserni vuonna 2018, kun Urhea-halli Oy perustettiin. Vuonna 2019 käynnistyi Urhea-kampuksen rakentaminen.

Tänään Urhean verkostossa on lähes 6000 urheilijaa, 200 valmentajaa, 26 lajiliittoa, yli 80 oppilaitosta peruskouluista yliopistoihin, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Puolustusvoimien urheilukoulu, Helsingin Urheilulääkäriasema, Huippu-urheilun Instituutti Kihu, Kisakallion ja Pajulahden urheiluopistot, Suomen Olympiakomitea sekä Paralympiakomitea. Urhea työllistää suoraan noin 50 ihmistä sekä välillisesti useita kymmeniä henkilöitä, pääsääntöisesti valmentajia.

Iso kiitos sille valtavalle joukolle ihmisiä, jotka olette olleet mukana Urhean matkassa. Suurimpina hyötyjinä työstämme ovat olleet urheilijat.

Vuonna 2023 Urhea juhlistaa 20-vuotista taivaltaan merkkinä 24.2.2003 virallisesti alkaneesta toiminnasta.