Väitös 19.8.: Huippu-urheiluun liittyvät kulttuuriset olettamukset ohjaavat urheilulukiolaisten urasuunnittelua (Nikander)

Nuoren urheilijan valintoja ohjaa kilpaurheilun logiikka sekä kulttuuriset narratiivit, jotka esittävät omistautumisen vain urheilulle tienä menestykseen. Nämä olettamukset saattavat estää nuoria urheilijoita sitoutumasta tärkeisiin uramuodostukseen liittyviin tehtäviin urheilun ulkopuolella, kertoo nuoria urheilijoita väitöskirjassaan tarkastellut LitM Aku Nikander. Nikanderin psykologian väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 19.8

Nuoruus on aikaa, jolloin yksilö etsii ja tutkii kiinnostuksen kohteitaan, selvittää uramahdollisuuksia sekä hankkii sisäisiä ja ulkoisia resursseja sopeutuakseen tuleviin muutoksiin ja siirtymiin. Yksi mahdollinen uratoive nuorelle on urheilijan ura.

Kaksoisuran on esitetty olevan avainroolissa lahjakkaiden urheilijoiden kestävässä sekä vastuullisessa urakehityksessä. Kaksoisuran hyötyjä ovat esimerkiksi opintojen jatkuminen, omien tavoitteinen saavuttaminen niin koulussa kuin urheilussa sekä urheilu-uran jälkeiseen uraan valmistautuminen. Kaksoisuran kehitysympäristöt, kuten urheilulukiot, pyrkivätkin tukemaan tasapainoisesti urheilun ja opintojen yhdistämistä.

Koulunkäynnin ja kilpaurheilun yhdistäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa haasteita, kuten ajan puutetta ja riittämätöntä palautumista. Erityisesti urheilulukioon siirtymässä koulutyön vaatimukset lisääntyvät sekä harjoittelun intensiteetti ja määrä kasvavat. Samalla nykyinen koulutuspolitiikka korostaa lukioaikaisten valintojen ja suoritusten painoarvoa korkea-asteelle sisäänpääsyssä.

– Nuori saattaa kokea epävarmuutta sekä kohdata ristiriitaisia vaatimuksia niin yhteiskunnallisesti kuin ympärillä olevilta ihmisiltä: pitäisi panostaa urheiluun täysillä, mutta samalla suoriutua opinnoista erinomaisesti. Jotta nuori urheilija pystyy navigoimaan näiden haasteiden läpi, täytyy nuorella olla monia taitoja, osaamista ja resursseja, LitM Aku Nikander kertoo.

Seuraa väitöstilaisuutta pe 19.8. klo 12 alkaen

LitM Aku Nikanderin psykologian väitöskirjan ”Adolescent student-athletes’ dual career adaptability: The role of individual and environmental factors” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 19.8.2022 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii PhD, Associate Professor Louise Storm (University of Southern Denmark) ja kustoksena professori Kaisa Aunola (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti, ja sitä voi seurata osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-nikander-190822

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82219

Lue lisää aiheesta: Jyväskylän yliopiston tiedote