Intensiivinen vammakuntoutus käyntiin 

Olympiavalmennuskeskus Helsingin ja Urhean valtakunnallinen erityistehtävä intensiivinen vammakuntoutus käynnistyy kesällä. 

Intensiivinen vammakuntoutus tarkoittaa Olympiavalmennuskeskus Helsingin moniammatillisen tiimin toteuttamaa kuntoutusjaksoa, minkä aikana pyritään optimoimaan vamman kuntoutus, uuden vamman ennaltaehkäisy ja urheilijan harjoittelu toipumisaikana.  

”Urheilija nähdään kokonaisuutena, ja esimerkiksi henkinen hyvinvointi vaativana kuntoutusaikana ja paranemista tukeva ravitsemuksen suunnittelu ovat tärkeä osa kuntoutusta. Urheilija on ikään kuin kuntoutusleirillä, josta hän palaa kotiin soveltamaan ja jatkamaan työtä urheilijalle ja valmentajalle annettujen ohjeiden, ideoiden ja mallien avulla,” kommentoi Olympiavalmennuskeskuksen vastuulääkäri Katja Mjøsund

Kuntoutusjaksot on ensisijaisesti suunnattu  

  • Urhean olympiavalmennuskeskusurheilijoille 
  • Olympiakomitean tukiurheilijoille sekä 
  • kansainvälisen tason ammattiurheilijoille.   

Urhean olympiavalmennuskeskusurheilijoille sekä Olympiakomitean tukiurheilijoille kuntoutus on maksutonta,. Kansainvälisen tason ammattiurheilijoille majoitus- ja ruokailumahdollisuudet ovat samat kuin yllä, mutta myös kuntoutus on maksullista.  

Vammakuntoutuksessa myös tulevien riskien tunnistamista 

Tavoitteena intensiivisessä vammakuntoutuksessa on urheilijan turvallinen paluu lajiin omalle tasolleen sekä vamman uusiutumisen ehkäisy. Jakson aikana voidaan myös tunnistaa urheilijan yksilöllisiä vammautumisen riskitekijöitä ja pyrkiä minimoimaan niitä jatkossa. Urhean sertifioitu urheilufysioterapeutti, OMT Juha Koistinen kannustaa hyödyntämään kuntoutusajan mahdollisuutena kehittää vähemmälle huomiolle jääneitä ominaisuuksia, vaikka vamma rajoittaakin usein lajiin liittyvää harjoittelua. 

”Usein on käynyt niin, että onnistuneen kuntoutuksen jälkeen urheilija pystyykin parantamaan tasoaan ja tuloksiaan, kun keho toimii aiempaa tarkoituksenmukaisemmin”, Koistinen kuvaa. 

Intensiivikuntoutuksen aikana urheilufysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja pyrkivät löytämään sopivan tasapainon suorituskykyä ylläpitävän ja vammasta toipumista edistävän harjoittelun välillä.  

”Urheilijan omat valmentajat ovat tervetulleita osallistumaan kuntoutusprosessiin”, kannustaa Koistinen. 

Kuntoutujan on mahdollista majoittua intensiivijakson aikana Urhea-kampuksella sopimushintaan 50€/vrk. Majoituksessa on ruoanlaittomahdollisuus, tai vaihtoehtoisesti ruokapaketin voi tilata lisämaksusta. Majoitus- ja ruokailukustannukset urheilija kattaa itse. 

Hakeutuminen intensiiviseen vammakuntoutukseen 

Urhean OVK-urheilijat hakeutuvat Olympiavalmennuskeskus Helsingin vastuulääkäri Katja Mjøsundin kautta. Olympiakomitean tukiurheilijat voivat hakeutua kuntoutukseen vastuulääkäri Maarit Valtosen kautta. 

Lisätietoja

Mika Saari, valmennuspäällikkö, puh. 0400 924 159, mika.saari@urhea.fi 

Katja Mjøsund, puh. 044 493 4669, katja.mjosund@urhea.fi 

sekä verkkosivullamme (linkki alla)