Kansainvälinen jalkapallokonferenssi Jyväskylässä: vastuullista ja tutkittua tietoa jalkapallosta

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja Suomen Palloliitto järjestävät yhteistyössä ensimmäisen Nordic Football Conferencen 11.–12.5.2022. Jyväskylän yliopistossa järjestettävässä konferenssissa on puhumassa niin kotimaisen kuin kansainvälisenkin jalkapallotutkimuksen huippuja. Ilmoittautuminen konferenssiin on auki.

Nordic Football Conferencessa lajiin sukelletaan pintaa syvemmälle. Tapahtuma tarjoaa kiinnostavia puheenvuoroja ja monipuolisia tutkimusnäkökulmia, kun jalkapallon parissa työskentelevät, lajin tutkijat ja tutkimuksesta kiinnostuneet pääsevät kuulemaan ja jakamaan parhaita käytänteitä. Ilmoittautuminen konferenssiin on alkanut konferenssin nettisivuilla.

– Konferenssi on erinomainen verkostoitumismahdollisuus. Tapahtuma tuo yhteen lajin tutkijoita, valmentajia ja muita ammattilaisia, opiskelijoita, mediaa sekä sidosryhmiä, kertoo konferenssin puheenjohtaja, työelämäprofessori Mihaly Szerovay.

Nordic Football Conferencen ohjelma rakennetaan kolmen, tutkittuun tietoon ja vastuullisuuteen perustuvan teeman ympärille:

  • valmennus ja pelaajien kehittyminen
  • jalkapallokulttuurin ajankohtaiset kysymykset
  • jalkapallon globaalit käytänteet.

Konferenssin pääpuhujat käsittelevät näitä konferenssin teemoja. Portugalin menestyksekkään futsalmaajoukkueen fysiologi, apulaisprofessori Bruno Travassos (University of Beira Interior) kertoo puheenvuorossaan, miten jalkapallo- ja futsalvalmentajien tulisi kehittää harjoituksia, jotta pelaajien toimintaa voidaan parantaa harjoittelusta kilpailuun.

Apulaisprofessori Bente Skogvang (Inland Norway University of Applied Sciences) keskittyy puheenvuorossaan naisten jalkapallon kehityslinjoihin Pohjoismaissa 1980-luvusta aina tämä kesän naisten jalkapallon EM-kilpailuihin asti. Skogvang kertoo myös pioneerisesta erotuomarin urastaan, joka huipentui 1996 olympiafinaaliin Atlantassa.

Jalkapallon historia on osa modernisaation historiaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Vanhempi yliopistonlehtori Arto Nevalan (Itä-Suomen yliopisto) esityksessä tarkastellaan, miten jalkapallon muutokset pelinä ja yhteiskunnallisena ilmiönä kiinnittyvät laajempiin poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin kehityslinjoihin 1800-luvun jälkipuoliskolta 2020-luvulle.

Erikoisvieraana konferenssissa on urheilutoimittaja ja kirjailija Jonathan Wilson, joka on kirjoittanut 11 teosta jalkapallosta. Näistä tunnetuin kirja on Pelien peli: Jalkapallon taktiikan historia.

Nordic Football Conferencen yhteistyökumppaneita ovat Jyväskylän kaupunki, Firstbeat Technologies, Semma, Keski-Suomen liitto ja VK-kustannus.

Lähde: Jyväskylän yliopiston uutinen