Tyttöjen pilottiakatemioiden yhteishaku alkoi 23.2.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on alkanut. Yhteishaun yhteydessä voi hakeutua myös nuorten 15–18-vuotiaiden pelaajien kehittymisen tueksi urheiluoppilaitosten yhteyteen rakennettuihin pilottiakatemioihin. Hakuaika on 23.2.–7.4.2021.

Tyttöjen pelaajakehityksessä toimii tällä hetkellä neljä Hybridimallin (kolmikantayhteistyö) pilottiakatemiaa. Helsingissä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian yhteydessä toimii kaksi akatemiaa: Helsinki Football Academy ja HJK Akatemia. Tampereella kolmikantayhteistyö on rakennettu Palloliiton, Ilveksen ja Tampereen Urheiluakatemian välillä ja Jyväskylän Hybridiakatemian muodostavat Palloliitto, Jyväskylän Pallokerho ja Jyväskylän Urheiluakatemia.

PÄÄKAUPUNKISEUDUN URHEILUAKATEMIA

Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukion yhteydessä Urhea-kampuksella toimivan Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhean) alla toimii kaksi Palloliiton tyttöjen hybridiakatemiaa: Helsinki Football Academy (HFA) ja HJK Akatemia.

Urhean akatemiat kehittävät toimintaansa yhteistyössä. Tavoitteena on tukea nuoria pelaajia laadukkaan harjoittelun mahdollistajana ja samalla mahdollistaen myös opiskelun. Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen näissä akatemioissa mahdollistuu hyvän yhteistyön ja harjoitusrytmin kautta.

Helsinki Football Academy

Helsinki Football Academy (HFA) toimii Urhea-kampuksella. HFA tarjoaa nuorelle urheilijalle kehittymisympäristön, jossa opiskelun ja tavoitteellisen harjoittelun yhdistäminen on toimivaa. HFA:n joukkue harjoittelee pääosin koulupäivän ympärillä aamu- ja iltapäivällä. Toiminnan laatua on kehitetty koko ajan. 

Uusi Urhea-kampus huippu-urheilun koti

Elokuussa 2021 avattu Urhea-kampus (Etusivu – URHEA-halli / Linkki kampuksen esitteeseen >>) nosti HFA:n harjoitusolosuhteet uudelle tasolle. Mäkelänrinteen lukion Urhea-kampuksen kokonaisuudesta löytyvät kaikki tarvittavat harjoitusmahdollisuudet ja tukitoiminnot urheilijoille. Kampuksen yhteydessä sijaitsevassa Urhea-kodissa on edullisia vuokra-asuntoja urheileville opiskelijoilla. Moni HFA:n pelaaja asuu jo tällä hetkellä harjoittelupaikkojen yhteydessä olevassa Urhea-kodissa.

Kansainvälisen pelin vaatimuksia kohti – ammattilaisten tukemana

HFA:n tavoitteena on valmistaa pelaajia laadukkaalla harjoittelulla kohti kansainvälisiä kenttiä. Tavoitteena on mahdollistaa pelaajille seuraava askel uralla kehittävään ympäristöön, Kansalliseen Liigaan tai ulkomaille. Menneen kauden päätteeksi useat jo kaksi vuotta HFA:ssa pelanneet ja harjoitelleet pelaajat ovat tehneet sopimuksen Kansallisen Liigan seuran kanssa. Vastikään Helmareihinkin nousseesta Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatista Katariina Kosolasta tuli viime syksynä HJK:n kautta ensimmäinen HFA:sta ammattilaissopimuksen ulkomaille tehnyt pelaaja.

HFA:ssa satsataan vahvasti pelaajien kehittymiseen niin yksilöllisesti kuin joukkueenakin. Lajivalmennuksen ja pelaajien tukitoimintojen yhteistyötä kehitetään jatkuvasti ja yhteistyö näyttäytyy pelaajille kokonaisuutena, jossa mahdollisuus itsensä haastamiseen ja sitä kautta kehittymiseen on arjessa jatkuvasti. Koulupäivän ympärille rakennettu monipuolinen harjoittelukokonaisuus tukee pelaajan kehittymistä. 

Kerttu Karresmaa muutti Kajaanista Helsinkiin ja pelaa nyt HFA:ssa. Karresmaa, joka opiskelee Mäkelänrinteen lukiossa nyt toista vuotta, on ollut tyytyväinen valintaansa.

– Arki HFA:ssa on ollut juuri sitä mitä lähdin etsimään. Pidän siitä, että toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään, ja se onkin kehittynyt esimerkiksi viime vuodesta paljon. Täällä nähdään pelaajat ihmisenä ja pyritään auttamaan muissakin asioissa kuin urheilussa. Kouluvalintaa tekeville haluaisin mainita juurikin sen, että vaikka esimerkiksi toiselta paikkakunnalta muuttaminen saattaa tuntua pelottavalta, saa HFA:ssa kaikkeen apua ja vertaistukea! 

HFA:n asiantuntijat ja valmentajat istuvat saman pöydän ääressä pitämässä palaveria
HFA:n valmentajat ja asiantuntijat viikkopalaverissa Urhea-hallin neuvotteluhuoneessa.
Kuva: Sami Perttilä

HFA:n toiminnasta vastaa HFA akatemian johtaja, nuorten olympiavalmentaja ja TU15-maajoukkueen päävalmentaja Pekko Söderström. Kenttätoiminnasta vastaa HFA:n päävalmentaja sekä myös nuorten olympiavalmentaja Tommy Nordenswan. Valmentajajoukon täydentävät Maria Virolainen sekä SPL Etelän aluevalmentaja Akan Okomoh. Fysiikkavalmennuksesta vastaavat kentällä ja sen ulkopuolella Janne Ukkonen sekä Ari Haapalainen

Fysioterapeuttina HFA:ssa toimii Simone Kallonen ja ravintoasiantuntijana Laura Manner. Psyykkisen valmennuksen osaamista HFA-tiimille tarjoaa Kim Forsblom, joka tuo osaamistaan pelaajien ja valmentajien arkeen, eli kenttätyöhön. Forsblomilla on laaja osaaminen joukkuelajien valmennuksesta, ja hän tuo oman panoksensa pelaajien arjen parantamiseen ja urheilijana kasvamiseen yksilöllisellä otteella.

– Harjoitus- ja kilpailuympäristössä tapahtuvan psyykkisen valmennuksen lisäksi urheilijoita pyritään tukemaan kokonaisvaltaisesti huomioimalla myös urheilun ulkopuoliset asiat. Yksinkertaisimmillaan tämä voi olla opintojen jaksottamista tavoitteenasettelun keinoin, Urhea-kodin kimppakämppään muuttaneiden pelaajien auttamista yhteisten sääntöjen luomisessa tai esimerkiksi urheilun ja koulun aiheuttaman stressin käsittelyyn soveltuvien työkalujen opettamista. Työtä tehdään niin joukkue-, pienryhmä- kuin yksilötasollakin kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla, toteaa Forsblom roolistaan nuorten pelaajien tukena.

Kansainvälisyys ja seurayhteistyö

HFA:n tavoitteena on auttaa pelaajia kohti kansainvälistä uraa pitkäjänteisesti. Tavoitteena on järjestää säännöllistä kansainvälistä toiminta koronatilanteen rauhoittuessa. Yhteistyötahot niin Ruotsissa kuin Saksassakin mahdollistavat kv-yhteistyön niin joukkue- kuin yksilötasollakin.

HFA:n tavoitteena on tuoda toimivia toimintamalleja seurojen arkivalmennuksen tueksi. Tämän kauden aikana toimintamalleja on jaettu harjoitteludatan seurannasta ja sen siirtämisestä toiminnan suunnitteluun. HFA rakentaa aktiivisesti yhteistyöseuraverkostoa, jossa osaamisen ja kokemusten jakaminen onnistuu entistäkin paremmin suomalaisen jalkapallon hyväksi.

Yhteystiedot:
HFA Märskyn päävalmentaja Pekko Söderströmpekko.soderstrom@palloliitto.fi, 0400 723 466

Lue lisää Palloliiton sivulta