Kesälajien urheilija-apurahat myönnetty

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahat. Yhteensä 152 urheilijaa saavat yhteensä 1 384 000 euroa. Suurimman, 20 000 euron apurahan saa 21 urheilijaa. Lisäksi 46 urheilijaa saa 10 000 euron ja 84 urheilijaa 6 000 euron suuruisen apurahan. Määrällisesti eniten apurahoja myönnettiin yleisurheiluun.

Apurahaa myönnettäessä otetaan ensisijaisesti huomioon urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen sekä sen lisäksi menestys kansainvälisissä arvokisoissa.

Apurahaa ei myönnetä urheilijoille, joiden verotettavat tulot tai selkeästi osoitettavissa olevat kilpailupalkkiot viimeisimmässä vahvistetussa verotuksessa (2020) ylittävät 80 000 euroa.

– Onnistuneesti läpiviedyt olympia- ja paralympiakisat koronan keskellä tarjosivat urheilijoille tasokkaita kilpailuita ja selkeän arviointiperustan myös urheilija-apurahojen jakoon. Nuorten apurahojen määrän kasvaessa vauhditetaan myös urheilijasukupolven vaihdosta uuden olympiadin alkaessa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

20 000 euron suuruinen apuraha on tarkoitettu ehdottomalla ja vakiintuneella kansainvälisellä huipulla oleville olympia- tai paralympialajien yksilöurheilijoille. Apuraha voidaan harkinnalla myöntää myös välittömän ja erityisen mitalipotentiaalin omaavalle nuorelle, uransa vahvassa kehitysvaiheessa olevalle urheilijalle.

10 000 euron suuruinen apuraha voidaan myöntää sellaisille yksilölajien urheilijoille, jotka ovat kansainvälisissä arvokilpailuissa tai muissa vastaavissa kansainvälisissä kilpailuissa vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon olympialajeissa ja 8 parhaan joukkoon paralympialajeissa. Heidät arvioidaan tulevaisuuden pistesijaurheilijoiksi olympialajeissa ja mitaliurheilijoiksi paralympialajeissa.

6 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha on tarkoitettu yksilö- ja joukkuelajien nuorille urheilijoille, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi. Vuoden 2022 apuraha-arvioinnissa nuoren urheilijan yläikärajaksi vammattomien urheilijoiden osalta määritettiin 25 vuotta (v. 1997 syntyneet ja sitä nuoremmat). Urheilijan menestyspotentiaalia arvioidaan vertaamalla hänen tulos- ja suoritustasoaan aikuisten kansainväliseen tasoon.

Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Lisätietoja: ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola, p. 0295 330 103

Lisätietoja urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapurahoista

Apurahan saaneet urheilijat Opetus- ja kulttuuriministeriön sivulla (myös lähde uutiseen)