Suomen naiset voimistelivat TeamGymin EM-pronssia!

Suomen naisten TeamGym-maajoukkueella oli lauantai-iltana syytä riemuun, sillä joukkue voimisteli EM-kilpailujen maajoukkueaikakauden toisen suomalaismitalin hurjasti kannustaneen yleisön edessä. Suoritus- ja vaikeuspisteet yhteen laskettuina suomalaisten lopputulos 53,75 riitti huikean tasokkaan kisan kolmanteen sijaan.

Suomalaiset paransivat finaalissa pisteitään kaikilla telineillä karsintoihin nähden ja saivat joka ikisen 36:sta telinetempustaan jaloilleen alas. Edes kultaa voimistellut Islanti (57,25) ja hopeajoukkue Ruotsi (57,25) eivät onnistuneet tempuissaan yhtä varmasti kuin suomalaiset. Kärkimaat olivat vielä Suomea edellä vaikeus- ja vapaaohjelmapisteillään.

Suomalaisten kapteeni Saana Rantanen liikuttui joukkueensa tuloksesta. Hänen mukaansa moni voimistelija ei pystynyt kuvittelemaankaan, kuinka hyvään suoritukseen joukkue kykenisi finaalissa.

”Ihan huikealta tuntuu. Me tarvitsimme onnistuneen kisan, ja sen saimme tehtyä. Kaikki meni kyllä nappiin, joten ei voi olla kuin tyytyväinen. Ihanaa, että kova työ tuotti tulosta nyt meille. Teimme karsinnasta melkein viiden pisteen parannuksen, mikä on uskomatonta”, Rantanen hehkuttaa.

Suomalaisten suorituspuhtaus oli Rantasen mukaan joukkueen itsevarmuuden ansiota.

”Kaikille oli valittu finaaliin sellaiset kierrokset, jotka jokainen oikeasti osaa, joten siitä löysimme itseluottamuksen finaaliin. Kaikki myös oikeasti nauttivat esiintymisestä tänään.”

Tärkeä mitali

TeamGymin Euroopan mestaruuksista on kilpailtu maajoukkuein vuodesta 2010 lähtien. Suomen naisten maajoukkue voimisteli edellisen EM-pronssinsa vuoden 2012 kisoissa Tanskassa. 

Naisten maajoukkueen pitkäaikainen vastuuvalmentaja Janniina Väänänen sanoo, että mitali merkitsee koko tiimille paljon ja on iso palkinto pitkäaikaisesta maajoukkuetyöstä.

”Maajoukkuetoiminta on kehitetty melkein kymmenen vuoden ajan; silloin lähdimme seurajoukkueista maajoukkueisiin ja liittojohtoisesti tekemään työtä kohti EM-kisoja. Tämä on huikea palkinto sille työlle ja näyttää, että olemme oikealla tiellä.”

Väänänen haluaa kiittää menestyksestä koko maajoukkuetiimiä sekä maajoukkuevoimistelijoiden seuravalmentajia. 

”Seuravalmentajat tekevät [voimistelijoiden kanssa] päivittäistä työtä siellä seuroissa, ja heidän tekemää työtään saadaan viedä maajoukkueessa eteenpäin.”

Suomen naisten EM-finaalia Väänänen kuvailee hurjaksi ja voimistelijoiden hermoja rautaisiksi. Suomen jälkeen neljänneksi sijoittunut Ison-Britannian joukkue teki lauantaina myös puhtaan kisan, joten Väänäsen mukaan on syytä olla tyytyväinen, että suomalaisten mitalisija tuli kunnollisessa kilpailutilanteessa.

”EM-kilpailujen tasosta voi muuten sanoa, että laji on mennyt taas eteenpäin ja tasoa on nostettu selvästi ympäri Eurooppaa. Seuraavat EM-kisat ovat jo vuoden päästä Luxemburgissa, jossa on jännä kilpailu luvassa.”

Urheasta TeamGym-joukkueessa voimistelivat Ella Stucki, Jenna Häkkinen, Karoliina Kaitanen, Satu Ylinampa ja Viivi Suominen. Lisäksi Espoossa harjoittelevat Ella Salo ja Renée Maarni.

Naisten joukkue kokonaisuudessaan (kilpailunumero suluissa):

Sini Erämies (15)
Jasmin Haverinen (3)
Jenna Häkkinen (5)
Reetta Jylhä (7)
Karoliina Kaitanen (2)
Renée Maarni (17)
Irina Miinin (9)
Saana Rantanen (13)
Ella Salo (20)
Ella Stucki (12)
Viivi Suominen (4)
Satu Ylinampa (6)

Lähde: Voimisteluliiton tiedote