22.12.2021 Urhea-kodin ja Urhea-hallin väliseen asukkaiden ja opiskelijoiden yhteiskäyttötilaan on ilmaantunut mukavan pehmeä joulupaketti! Martat, joiden kanssa Urhea on tehnyt yhteistyötä urheilijoiden käytännön ruoanvalmistuskurssien muodossa jo pitkään, lahjoitti nuorille urheilijoille käyttöön kaksi upeaa esiliinaa. Urhea-kodissa kannustetaan asukkaita yhteisöllisyyteen, jota yhteiskäyttötilan pöytäryhmät ja yhteinen keittiö tukevat. Vieressä on myös Urhea-kodin asukkaille tarkoitettu pyykkitupa. “Kotitalouden taidot ovat nuorille tärkeitä, etenkin siinä tapauksessa, kun urheilija muuttaa harjoittelun perässä omilleen jo varhain. Martoilla on vankka asiantuntemus ruoanvalmistuksesta ja kodinhuollosta, mikä täydentää hienosti Urhean tukea ravitsemukseen ja arjen hallintaan”, sanoo Urhean ravitsemusasiantuntija Laura Manner. Kuluneen syksyn perusteella vaikuttaisi, että asukkaat ovat löytäneet yhteiskäyttötilan tuomat mahdollisuudet ajanviettoon. “Käytetään yhteiskäyttötilaa melkein joka päivä. Olemme monta kertaa laittaneet ruokaa ystävien kanssa yhteiskäyttötilassa”, käsipalloa pelaava Sofia Goman kertoo. (Goman otsikon kuvassa koripalloilija Miro Littlen kanssa) Vastuullisuus on niin Urhean kuin Marttojenkin toiminnassa keskeinen arvo. Vastuullisuus on esillä myös lahjoitetuissa esiliinoissa. Kestävyyttä kentälle ja keittiöön Manner ja Urhean toinen ravitsemusasiantuntija Vili Jaakola olivat mukana tekemässä nuorille urheilijoille suunnattua reseptikirjaa Kestävyyttä kentälle & keittiöön, jonka Suomen Olympiakomitea julkaisi viime kesänä. Reseptikirja toteutettiin yhteistyössä Olympiakomitean, Marttojen ja Perho Liiketalousopiston kanssa. “Nuoret kaipaavat urheiluravitsemusohjauksen tueksi konkreettisia ruokaohjeita, ja tähän tarkoitukseen syntyi idea nuorten urheilijan keittokirjaoppaasta. Oli luontevaa, että toteutamme tuon oppaan verkostoyhteistyönä, jotta saamme huomioitua hyvän ravitsemuksen lisäksi mm. ruoanvalmistuksen taloudellisuutta, ajankäyttöä ja helppoutta urheilijan näkökulmasta”, Manner miettii. Marttojen avulla resepteissä on huomioitu myös ruoan ympäristövaikutukset, joka kiinnostaa myös nuoria urheilijoita enenevässä määrin. Paljon kehuja saanut reseptikirja ei olisi syntynyt ilman toimivaa työryhmää. Mannerin välityksellä kiitokset lähtevätkin useammalle henkilölle. “Kiitos yhteistyöstä Maija Soljanlahdelle, jonka ideavarasto ja asiantuntemus ovat ehtymättömiä, sekä Emmi Tuoviselle, joka tarttui aloitteeseeni innolla ja ennakkoluulottomasti. Lisäksi kiitos Olli Takanen, kulinaristinen luottopakkimme, sekä Tuuli Merikoski, joka valvoi projektia nuoren elämänhallinnan ja arjen sujumisen näkökulmasta timantinkovalla ammattitaidolla.” Urhea kiittää Marttoja onnistuneesta reseptikirjaprojektista sekä erittäin mieluisasta joululahjasta! Kestävyyttä kentälle & keittiöön -reseptikirja Martat-sovellus Martat-verkkosivu