Kodilla merkittävä rooli urheilijan normaalin syömisen tukemisessa 

Koulujen kesälomien alkaessa voi kodeissa ilmetä huolta urheilijoiden ravitsemuksesta, kun kotona vietetään enemmän aikaa opiskelujen sijaan.

Huoli nuoren urheilijan syömisestä voi herätä kotona esimerkiksi silloin, jos urheilija välttelee yhteisiä ruoka-aikoja, kieltäytyy maistamasta uusia ruokia, on silminnähden alakuloinen tai väsynyt sekä pienentää annoskokojaan. Kodilla on merkittävä rooli urheilijan normaalin syömisen tukemisessa, ja huolen ilmetessä olisi asiaan tärkeää puuttua mahdollisimman varhain. 

Otsikko: syömishäiriöiltä suojaavia tekijöitä ovat muunmuassa: - Terveelliset ruokailutottumukset - Hyväksyvä suhtautuminen omaan vartaloon ja kokoon - Myönteinen käsitys itsestä - Hyvä itsetunto - Hyvä sosiaalinen tuki - Liikunta ja urheilu on yhtäkuin plus ja miinus - Liikuntaan ja urheiluun liittyy sekä syömishäiriöiltä suojaavia, että niiden riskitekijöitä! Lähde: Oman elämän urheilija/ Syömishäiriökeskus
Lähde: Syömishäiriökeskus

Miten toimia, jos huoli omasta urheilevasta lapsesta herää? 

*Ota asia puheeksi mahdollisimman pian ja pyri olemaan lempeä ja empaattinen. Nuoren ajatukset voivat olla vaikeita ymmärtää, mutta nuorelle ne ovat totta. Mahdollista suuttumusta asiaan puuttumista kohtaan ei pidä säikähtää. 

*Tilannetta voi seurata kotona muutaman viikon ajan. Mikäli tilanne ei kuitenkaan pian helpota, on tärkeää hakea nuorelle ulkopuolista apua. Valmentajalle on hyvä kertoa asiasta, jotta harjoittelun turvallisuus ei vaarannu tarpeettomasti. 

*Tarjoa keinoja helpottaa nuoren riittävää syömistä kotona – ne voivat olla yhteisiä ruokailuhetkiä, lempiruokien valmistamista tai vain tukena olemista haastavien ajatusten ja tunteiden äärellä. 

Urheiluspesifisiä syömishäiriön varoitusmerkkejä ja oireita:
- Heikentynyt keskittymiskyky, energiataso, lihasten toiminta, koordinaatio ja nopeus
- Harjoitusten pitkittäminen, ylimääräisten harjoitteiden tekeminen
- Pitkittynyt palautuminen harjoitusten, kisojen tai pelien jälkeen
- Lisääntynyt väsymys ja huomattava ponnistelu harjoituksissa
- Vammojen lisääntyminen
- Vedenjuonnin välttely
- Vaikeus pitää lepopäiviä
- Kommunikointiongelmat valmentajan ja joukkuekavereiden kanssa

Lähde: Syömishäiriökeskus
Lähde: Syömishäiriökeskus

Myös valmentaja voi havaita merkkejä urheilijan häiriintyneestä syömisestä. Urheilijan syömisen haasteita voi olla hankala havaita, mikäli niihin ei liity selkeää painonmuutosta. Urheilijalla häiriintynyt syöminen voi kuitenkin heijastua urheilusuorituksiin jo lyhytkestoisena.

Miten toimia, jos huoli urheilijan syömisestä herää? 

*Ota asia puheeksi mahdollisimman pian huoltajien kanssa. Havaintojen jakaminen ja yhteistyö auttaa jakamaan vastuuta nuoren auttamisesta. Täysi-ikäistä urheilijaa voi ohjata ja kannustaa kertomaan asiasta kotiväelle tai ammattilaiselle. 

*Mikäli urheilija kieltää huoltajille kertomisen, on hyvä valita keskusteluajankohta siten, että urheilija on siihen valmis. Jos hälytysmerkit ovat kuitenkin jo vakavia, ei asiaa voi lykätä. 

*Toimi yhteistyössä kotiväen sekä urheilijaa mahdollisesti hoitavien ammattilaisten kanssa. Kannusta nuorta riittävään syömiseen ja juomiseen myös harjoitusten yhteydessä ja pohdi, miten harjoitteluympäristössä voitaisiin tukea urheilijoiden hyvinvointia sekä hyvää ruoka- ja kehosuhdetta. 

Lue lisätietoa Syömishäiriökeskuksen sivuilta