Parayleisurheilussa positiivinen vire I Olli Mykkänen

Kirjoittaja: Olli Mykkänen, parayleisurheilun nuorten lajivalmentaja

Parayleisurheilussa positiviinen vire

Kesäparalympialaisten menestyslajissa yleisurheilussa puhaltaa uusia tuulia. Lajin sisällä pyritään löytämään reittejä uusien urheilijoiden löytämiseksi, parayleisurheilijan polun kehittämiseen ja valmentajien osaamisen vahvistamiseen. 

Kesäkuussa 2021 minut palkattiin parayleisurheilun nuorten lajivalmentajaksi palkattiin tehtäväni nuorten parayleisurheilijoiden valmentamisen lisäksi valtakunnallisesti parayleisurheilun kehittäminen niin, että tulevaisuudessakin menestystä tulisi paralympialaisissa. Palkkaus on toteutettu yhdessä Suomen urheiluliiton, huippu-urheiluyksikön, pääkaupunkiseudun urheiluakatemian ja Pajulahden urheiluopiston kanssa. 

Nuorilla urheilijoilla tähtäin paralympialaisissa

Henkilökohtaisessa valmennuksessani tällä hetkellä on kaksi nuorta tulevaisuudessa paralympialaisiin tähtäävää urheilijaa, 19-vuotiaat Iida Lounela (Mäkelänrinteen lukio) ja Vilma Berg (Ammattiopisto Live). Molemmat urheilijat kilpailevat pikajuoksuissa ja pituushypyssä, Iida näkövammaisten luokassa T12 ja Vilma liikuntavammaisten luokassa T38.  

Olli Mykkänen ja Iida Lounela keskustelevat harjoituksen lomassa
Iida Lounela ja hänen perheensä muuttivat Ilmajoelta Helsinkiin Iidan aloittaessa Mäkelänrinteen lukion. Tästä syksystä alkaen Iidaa on valmentanut Olli Mykkänen, jonka kanssa yhteistyö on lähtenyt käyntiin sujuvasti. “Meille on muodostunut yhteinen kieli jo aika hyvin, ymmärrämme toisiamme koko ajan paremmin.” 

Harjoittelu syksyn osalta on edennyt mallikkaasti ja tuloskunto etenee kohti uusia ennätyksiä. Molempien urheilijoiden osalta pyritään erityisesti painottamaan nopeuden kehittämistä, sillä se on ratkaisevin tekijä lajissa menestymiseksi. Lisäksi juoksu- ja pituustekniikka sekä voimaharjoittelu ovat isommassa roolissa harjoittelussa tällä hetkellä. Hyvää tukea harjoitteluun on saatu muulta Urhean ympäristössä toimivalta yleisurheilun valmennustiimiltä ja asiantuntijoista erityisesti fysioterapeutti Leeni Kauppiselta

Urhea-halli parayleisurheilun päivittäisharjoittelupaikkana 

Urhean ympäristössä parayleisurheilijoille on erinomaiset puitteet urheilijana kehittymiseksi. Mäkelänrinteen urheilulukiossa parayleisurheilu on ollut jo pitkään mukana ja nyt on hyvä, että pystyn oman panokseni tuomaan myös lukiolaisten harjoitteluun. Lisäksi tuoliheittäjille on saatu käynnistettyä yhteisharjoittelua Markku Niinimäen johdolla ja viime vuosien paralympialaisissa menestyneistä huippu-urheilijoista on useita nähty hallilla harjoittelemassa omien valmentajien kanssa.  

Markku Niinimäki opastaa Henri Kössöä tuolikeihäänheitossa. Santeri Karvo katselee hieman taaempana.
Tuoliheittäjät Santeri Karvo (19v, Mäkelänrinteen lukio) ja Henri Kössö (16v, Leppävaaran lukio) tekevät heittoharjoituksia kokeneen valmentajan Markku Niinimäen johdolla Urhea-hallissa tiistaiaamuisin.

Parayleisurheilun osuus yleisurheiluvalmentajien koulutuksessa 

Yksi isoista meneillään olevista  parayleisurheilun kehittämisen kohteista on Suomen urheiluliiton valmentajakoulutuksen uudistus. Jatkossa jokaisella valmentajakoulutustasolla on mukana jokaiselle osallistujalle pakollisena osiona parayleisurheilun osuudet. Tulevaisuudessa kaikilla Suomen yleisurheiluvalmentajilla on siten osaaminen valmentaa myös paraurheilijoita. 

Valmentajakoulutuksen uudistamisella pystytään pitkällä aikavälillä lisäämään seuroissa osaamista ja ymmärrystä parayleisurheilun ympärillä ja siten helpottamaan esimerkiksi uusien urheilija-valmentaja-parien löytymistä ja paraurheilijoiden integroimista olemassa oleviin harjoitusryhmiin. Lisäksi tavoitteena on myös muilla keinoilla saada parayleisurheilu tasavertaiseen asemaan vammattomien urheilun kanssa seuratasolla.