Mitä huippujen tekeminen vaatii I Mati Kirmes

Mitä huippujen tekeminen vaatii

Elokuussa 2021 miesten telinevoimistelumaajoukkue siirsi arkiharjoittelukeskuksensa Urhea-kampukselle. Osana Voimisteluliiton prosessia maajoukkueen erittäin kokenut telinevoimisteluvalmentaja Mati Kirmes palkattiin Voimisteluliiton, Espoon Telinetaitureiden, Olympiakomitean ja Urhean yhteispalkkausjärjestelyin Urhean työntekijäksi.

Oma valmentaja innosti valmentajan uralle 

Mati on aloittanut valmentamisen vuonna 1986, kun oma voimistelu-ura Moskovassa päättyi. Silloisen Neuvostoliiton aikaan voimistellut Mati voitti Neuvostoliiton nuorten mestaruuden vuonna 1977 ja voimisteli myös maajoukkuetasolla.  

Ratkaisevassa roolissa valmentajan uralle lähdössä oli entinen valmentaja Dimitri Derezchavin, joka oli tullut Tallinnaan voimistelukilpailuihin. Tallinnassa tuohon aikaan asunut Mati meni katsomaan kilpailuja ja tapasi siellä Derezchavinin. Tämä oli ihmetellyt, miksei Mati ole töissä voimistelun parissa. Entisen valmentajansa kannustamana Mati ryhtyi valmentamaan.

”Se tuntui luonnolliselta ja oikeastaan ainoalta oikealta vaihtoehdolta, sillä pikkupojasta lähtien voimistelu oli ollut minulle elämäntapa”, Mati luonnehtii.  

”Mati on kaikkea mitä valmentajalta voi toivoa, ymmärtäväinen ja osaa motivoida voimistelijaa kuin voimistelijaa.

Matin henkilökohtainen voimistelutausta auttaa valmentamisessa, hänen on helpompi tuoda näkökulmaansa esille voimistelijalle paremmin siitä syystä.”

Emil Soravuo, telinevoimistelija, miesten telinevoimistelumaajoukkue

Mati osallistui heti valmentajauransa alkuvuosina Virossa valmentajakoulutuksiin ja kouluttautui myös Dynamo-Moskovan urheilukoulussa. Virossa järjestettiin myös kansainvälinen voimisteluvalmentajakurssi, jonka Mati kävi. Koulutusten lisäksi käytännön opit karttuivat voimistelusalilla.

Samalla salilla valmensi tuohon aikaan Viroon muuttanut valkovenäläinen kokenut huippuvalmentaja Anatoli Polivanchuk. ”Minulla kävi hyvä tuuri, että pääsin valmentamaan hänen kanssaan joka päivä. Sain paljon vinkkejä ja opin joka päivä kokeneelta valmentajalta. Se oli valmentajaurani kannalta iso asia.” 

Valmennus innosti ja vei maailmalle 

Hänen ensimmäiset valmennettavansa olivat 3-vuotiaita poikia. ”Oli tosi innostavaa nähdä heidän kehittyvän. Lisäksi he alkoivat seuraavina vuosina menestyä Virossa, ja se kasvatti omaa itseluottamustani valmentajana”, Mati kuvailee ensimmäisiä valmennusvuosiaan. 

Mati mainitsee vielä voimistelun tuomat muut mahdollisuudet, jotka innostivat valmennusuralla. ”Se oli yksi valmennuksessa kiinnostava asia, että pääsin työn kautta tuolloin ulkomaille. 90-luvun alussa meitä alettiin kutsua Suomeen vieraileviksi valmentajiksi leireille. Olin parina vuonna Rovaniemellä valmentamassa voimisteluleireillä.”  

Tavoitteet korkealla 

Omistautuminen ja intohimo ovat ensimmäiset asiat, jotka Mati mainitsee tärkeinä valmentajan ominaisuuksina. ”Minulle on kaikkein tärkeintä, että valmentamani urheilijat kehittyvät ja että he pärjäävät. Tavoitteiden tulee olla todella korkealla, se motivoi myös minua”, Mati kertoo. 

Mati Kirmes on polvillaan kanveesilla, keskustelee kolmen telinevoimistelijan kanssa
”Mati on ymmärtävä valmentaja ja osaa suhtautua urheilijan päivään tarvittavalla tavalla, tietää mitä urheilijan minäkin päivänä kannattaa tehdä. Hyvä valmentaja.” 
– Patrick Palmroth, telinevoimistelija, miesten telinevoimistelumaajoukkue

Hän painottaa myös kärsivällisyyden tärkeyttä valmentamisessa eikä odoteta kehitystä tapahtuvan liian nopeasti. Välillä voi vaikuttaa siltä, että kehitystä ei tapahdu tai tulos ei välttämättä koko ajan parane, mutta Matin mukaan on olennaista tehdä kärsivällisesti töitä pidemmällä aikavälillä. Hän haluaa tarkentaa, että menestymisen paineen ei tule heijastua urheilijoihin, vaan olennaista on, että urheilijat voivat rauhallisesti keskittyä omaan tekemiseensä. 

Keskustelun lomassa ei voi välttyä kiinnostumasta siitä, mitä Mati on asettanut itselleen valmentajana tavoitteeksi. ”Kaikista isoin tavoite minulle on, että urheilija voittaa olympiamitalin. Se olisi kruunu kaikelle.”  

Keskustelu on keino jatkuvaan kehittymiseen 

Kaikki Kansainvälisen voimisteluliiton koulutukset suorittanut Mati kertoo oman osaamisensa karttuneen koulutusten lisäksi kokemuksen ja yhteistyön kautta. Hänellä on paljon entisiä voimistelukavereita, jotka valmentavat. 

Muiden valmentajien kanssa on tehty yhteistyötä ja oltu leireillä paljon. ”Esimerkiksi ennen Rioa (2016) kävimme Oskarin kanssa Englannissa edeltävän vuoden aikana kuukausittain leirillä ja valmistauduimme siellä myös kuukauden ajan itse kilpailuihin.” Englannissa valmentaa Matin Neuvostoliiton aikainen voimistelijakaveri Andrei Popov.  

Olennaisimmaksi asiaksi Mati summaa muiden valmentajien kanssa käytyjen keskustelujen myötä taidon ymmärtää, mitkä ovat oikeita asioita kehitettäväksi. Hän kuvailee apua olevan aina saatavilla. Aikanaan kokeneilta valmentajilta tukea saanut Mati pyrkii omalta osaltaan auttamaan nuorempia valmentajia nyt, kun itse on kokenutta kaartia. ”Keskustelu muiden kanssa on minulle olennaisin keino kehittymiseen ja tottakai yritän auttaa myös muita, kun minulta tullaan kysymään apua.” 

Valmennusryhmässä suuri tuki 

Miesten telinevoimistelumaajoukkuetta valmentavat Matin lisäksi Timo Holopainen ja Riku Koivunen. Vahvuuksia kysyttäessä Mati kuvailee hyvän yhteishengen ja yhteisymmärryksen valmentajien kesken olevan ensiarvoisen tärkeää. Yhteinen suunta heijastuu koko joukkueen toiminnassa. ”Kannustamme toisiamme ja olemme samaa perhettä. Se on kova vahvuus meille.” 

”Mati on todella kokenut ja kokemuksensa kautta rauhallinen valmentaja. Hän on tosi maanläheinen ja vaatimaton. Ei tuo julki omaa menestystään, mutta kertoo kyllä sitten jos häneltä kysyy.”

Riku Koivunen, valmentajakollega

Urhean asiantuntijat ovat osa maajoukkueen valmennustiimiä. Aikaisemmin yksin seurassa valmennustyötä tehnyt Mati kokee avun helpottavan myös urheilijoita. Vahvan valmennustiimin myötä Mati kertoo pystyvänsä keskittymään nyt omaan työhönsä paremmin, mikä helpottaa häntä paljon. 

Mati Kirmes ja Riku Koivunen istuvat pöydän ääressä, Mati katsoo iPadia ja Riku kirjoittaa paperille
Mati Kirmes ja Riku Koivunen valmentavat miesten telinevoimistelumaajoukkuetta.

”Yksin valmentaessa on pitänyt yksin miettiä esim. loukkaantumisten kohdalla, että miten päästään eteenpäin. On tottakai jotain apua ollut, mutta ei jokapäiväisessä arkivalmennuksessa. Nyt on tukea ympärillä ja myös urheilijatkin näkevät, että niin moni on kiinnostunut heidän hyvinvoinnistaan ja kehittymisestään. Sekin on tärkeää.”

Asiantuntijayhteistyön lisäksi Urhea-hallin hyvät olosuhteet saavat myös Matilta kiitosta. ”Tottakai monenlaisissa paikoissa voi ja on mahdollista treenata mutta hyvien olosuhteiden ansiosta voidaan kaikki keskittyä omaan työhömme. Pääsemme koko ajan lähemmäs ideaalitilannetta, ja nyt alkaa olla enää meistä kiinni, että miten pystymme realisoimaan optimiolosuhteet ja osaamisen.” 


Teksti ja kuvat: Sini Forsblom